26. siječanj 2018.

Jasenovac u UN-u: Jandroković i Pejčinović Burić osudili manipuliranje žrtvama, propagandu

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić su u petak u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i polaganja vijenaca na Mirogoju kazali da srpska izložba o Jasenovcu u UN-u "manipulira žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe" te da to nije način na koji bi se takve izložbe trebale postavljati.

"Žao mi je da upravo na današnji dan moramo govoriti o tome, kada se sjećamo žrtava koje moraju biti u središtu i koje su svetinja, a ono što se tamo događa upravo je suprotnost onome što bio trebalo biti. Tamo se manipulira žrtvom u dnevnopolitičke i propagandne svrhe i oni koji to čine, čine jako ozbiljan grijeh", kazao je Jandroković.

>>>‘Najgrublji falsifikati’: Hrvatska optužila Srbiju da plasira lažne podatke o Jasenovcu

Na upit jesu li možda hrvatske institucije to mogle prije znati i spriječiti postavljanje takve izložbe, Jandroković je rekao da su institucije reagirale i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je u četvrtak jasno reklo što misli o toj izložbi, a i sam UN se ogradio od sadržaja te izložbe.

Najsramnija i najružnija sekvenca ljudske povijesti

‘To svakako nije način na koji bi se takve izložbe trebale postavljati i kako bi se sjećanje na žrtve holokausta u Jasenovcu trebalo komemorirati i mislim da nije dobro da se takve izložbe postavljaju u UN na mjestu gdje se inače izložbe o nečemu što se dogodilo na teritoriju jedne države uobičajeno ne rade bez pristanka te države i njezinog sudjelovanja‘, istaknula je Pejčinović Burić.

Ministrica Pejčinović Burić rekla je kako je holokaust najsramnija i najružnija sekvenca ljudske povijesti i upravo u tom kontekstu obilježavanja holokausta i sjećanja na žrtve smatra da treba spomenuti najvažnije principe što se treba činiti kada se misli o žrtvama i kada se govori o holokaustu.

"Holokaust i sve njegove žrtve zaslužuju najdublje poštovanje, dignitet i istinitost", naglasila je ministrica.

Dovela je u pitanje svrhu te izložbe zbog način kako je pripremana, bez bilo kakvog informiranja i sudjelovanja jedine institucije koja sigurno najmeritornije o tome može nešto reći, a to je naš memorijalni centar u Jasenovcu i njegovi stručnjaci.

>>>Sedlar: Ja nisam negirao ustaške zločine, očekujem ispriku

"To svakako nije način na koji bi se takve izložbe trebale postavljati i kako bi se sjećanje na žrtve holokausta u Jasenovcu trebalo komemorirati i mislim da nije dobro da se takve izložbe postavljaju u UN na mjestu gdje se inače izložbe o nečemu što se dogodilo na teritoriju jedne države uobičajeno ne rade bez pristanka te države i njezinog sudjelovanja", istaknula je Pejčinović Burić.

Također je kazala da upravo činjenica da su morali skinuti nekoliko stvari iz tog postava na reakciju Hrvatske pokazuje najgrublje falsifikate koje su imali i da ipak dio te izložbe nije bi u službi komemoriranja holokausta i odavanja počasti žrtvama.

"Hrvatska je reagirala na način kako smo najbolje mogli i prosvjedovali protiv takvog načina obilježavanja i upotrebe takve vrlo teške priče holokausta i u hrvatskoj i svjetskoj povijesti", kazala je ministrica.

"To nije način da se to radi  i nažalost ovime se ne pridonosi niti obilježavanju sjećanja na žrtve.... Mislimo da nije bilo dobro da se to radi na propagandistički način. To podsjeća ne neke sekvence iz bivšeg vremena", istaknula je ministrica.