Aktualno Jazztime

Jasmina Trstenjak: Platit ću vam kad budem imala – u utorak

Sjećate li se Popaja? Američki crtač Elzie Crisler Segar izmislio je tog mornara davne 1929. Simpatični je to snagator, sidrima istetoviranih mišićavih ruku, s lulom u ustima i dnevnom dozom špinata kojom dobiva neviđenu snagu. Popaj je bio Superman svojeg doba. Prvo kao strip, kasnije je dobio vlastiti crtić, onda i film. Sjećate li se? Starije generacije sigurno. Mlađe su bar čule za Popaja.

Ljubav njegova života je visoka i vitka djevojka Oliva, a glavni protivnik Badžo koji je želi preoteti, no Popaj i špinat u kombinaciji uvijek je oslobode iz njegovih ruku. Prijatelj pak mu je Pero Ždero – lik kojemu je omiljena hrana hamburger i često ih ili jede ili nosi sa sobom, ali je preškrt da bi ih sam platio pa žica uz obećanje da će vratiti. Postao je poznat po frazi:’Ako bi mi sada platio jedan hamburger, rado ću ti vratiti u utorak’, koja se često koristi za ilustraciju financijske neodgovornosti.

Nešto slično je pokazao HDZ ovih dana – bacio nas je u crtić. Tijekom 2014. i 2015. pozajmili su 4,2 milijuna kuna od Prvog plinarskog društva Pavla Vujnovca i time financirali tekuće poslovanje stranke, izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. i predsjedničke izbore 2014/2015. Svaki se utorak pretvorio u novi utorak – vraćali su pa ponovno posuđivali. Vujnovac pak je prije nekoliko dana zatražio novac natrag.  Jer, novac je trebao biti već vraćen, ali nije. HDZ nije poštivao sklopljen ugovor o pozajmici.

Dug je tu, nemamo sada, ali vratit ćemo kad budemo imali – tako je nekako, nedoslovce preneseno, Miljan Brkić – čovjek najodgovorniji za pozajmicu i trenutačno glavni čovjek HDZ-a – objasnio razloge ne vraćanja duga. Uz ispriku Vujnovcu, naravno. Lijepu je poruku poslao narodu čovjek koji bi sutra mogao vladati zemljom (bar iz sjene) – pogotovo onim bezobraznim neplatišama; ne onima koji ne plaćaju jer nemaju, nego onima koji se drže one: ‘Ah, kamo bismo došli da smo svakome plaćali…’ Lako se svaki utorak može pretvoriti u novi utorak. A ako može država, zašto ne bismo svi?! Ajmo nastaviti s kulturom kašnjenja s plaćanjem. Ili još bolje – ajmo ne plaćati uopće! A ako može na đemdo, bez ovrha, blokada i inih posljedica za nas male smrtnike, dajte nam još i svakom po pivo.

Komentari