Aktualno
StoryEditor

Jasna Omejec u sukobu interesa, pokrenut postupak protiv Dalić

08. Rujan 2017.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku kako je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec bila u sukobu interesa, javlja HRT.

Iako je Povjerenstvo predložilo da se Omejec izrekne sankcija obustave isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna, nakon rasprave zaključilo je da sankcija neće biti zbog proteka više od 12 mjeseci, ali će se predmet proslijediti DORH na daljnje postupanje.

>>>Luciću 12.000 kuna kazna za sukob interesa; protiv Vrdoljaka nije pokrenut postupak

Povjerenstvo je donijelo odluku o pokretanju postupka u slučaju ministrice gospodarstva Martine Dalić. Postupci neće biti pokrenuti po prijavama protiv predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića i suca tog suda Davorina Mlakara.

>>>‘Sukob interesa’: SDP pokreće postupak opoziva Martine Dalić

Bivša predsjednica Ustavnog suda prijavljena je Povjerenstvu jer je, kako je navedeno u anonimnoj prijavi, koristila svoj položaj i oštetila državni proračun. Jasna Omejec je primala naknadu plaće šest mjeseci nakon prestanka dužnosti, iskoristivši "6 + 6" ( šest mjeseci pune plaće, a nakon toga šest mjeseca pola plaće), a čekalo ju je radno mjesto na Pravnom fakultetu.

>>>Povjerenstvo utvrdilo ‘nesklad’ u imovini Josipe Rimac, pokrenulo postupak

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković, među ostalim je rekla kako u  slučaju kada se dužnosnik opredijeli na povratak kod prethodnog poslodavca, ima pravo na isplatu plaće nakon prestanka obnašanja dužnost, ali samo u iznosu dvije plaće. Utvrđeno je da je Omejec ostvarivala naknadu plaće u razdoblju od 6 mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti. Kao sankciju Povjerenstvo je predložilo obustavu isplate dijela neto plaće u iznosu od 5.000 kuna.

>>>Dalić odbacila sukob interesa, prozivke ‘temeljene na bombastičnim medijskim prilozima’

27. travanj 2024 00:30