Aktualno
StoryEditor

JASPERS potvrdio spremnost projekta elektrifikacije pruge Vinkovci-Vukovar za sufinanciranje EU

19. Ožujak 2018.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ponedjeljak je zaprimilo potvrdu JASPERS-a da je projekt nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci-Vukovar spreman za sufinanciranje iz EU fondova, izvijestili su iz Ministarstva.

"Zaprimljena potvrda JASPERS-a osigurava važan korak u proceduri odobravanja bespovratnih sredstava za projekt procijenjene ukupne vrijednosti gotovo 531 milijun kuna, a koji prema potvrdi Jaspersa, može dobiti sufinanciranje bespovratnim sredstvima u iznosu od 85 posto od prihvatljivih troškova", navodi se u priopćenju.

>>> Potpisan sporazum o gradnji moderne pruge Čakovec -Varaždin-Lepoglava-Zabok 

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture najavljuju da će u sljedećim tjednima HŽ Infrastrukturi dodijeliti navedena sredstva kako bi mogli nastaviti s aktivnostima na projektu i natječajem za radove i nadzorom nad radovima čija se objava planira krajem ovog mjeseca.

Riječ je o izuzetno značajnom projektu kojim će se obnoviti i elektrificirati 18,71 kilometara željezničke pruge te podići njena brzina do 120 kilometara na sat, a između ostalog, obnovit će se kolodvori Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te željeznička stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača, ističu iz Ministarstva.

Inače, stručnjacima JASPERS-a, kao zajedničkoj pomoći za potporu projektima u europskim regijama, projekt se dostavlja na mišljenje i ocjenjivanje kako bi donijeli odluku, odnosno, potvrdu (poznatiju kao Action Completion Note) da je projekt pripremljen i spreman za sufinanciranje sredstvima EU.

>>> Sindikat strojovođa: Gradimo prugu kojom se nitko neće voziti

JASPERS (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions) je instrument tehničke pomoći Europske komisije kreiran u suradnji s Europskom investicijskom bankom (EIB) i Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za podršku infrastrukturnim projektima. Namijenjen je velikim infrastrukturnim projektima koji primaju sredstva iz EU fondova u iznosu većem od 50 milijuna eura, kao što su to primjerice projekti povezani s cestama, željeznicom, vodom, otpadom, energijom i gradskim prijevozom.

26. travanj 2024 19:24