Aktualno
StoryEditor

Javna nabava je prilika za poduzetnike ‘teška‘ tri bilijuna eura godišnje na razini EU

08. Studeni 2018.

Upravo je započela dvodnevna međunarodna konferencija Pravna zaštita u javnoj nabavi koja se održava u KD Vatroslav Lisinski, u organizaciji Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), koja ujedno slavi 15 godina svog postojanja. DKOM je zaslužan što se o ovoj relevantnoj temi razgovara u Zagrebu, umjesto u Bruxellesu, a u srijedu je održan i sastanak visokih predstavnika iz 27 zemalja EU, koji sudjeluju u mreži tijela pravne zaštite prvog stupnja Europske komisije.

Tijekom dva dana vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci u području javne nabave, pravnici, profesori predstavnici Europske komisije, raspravljat će o ključnim pravnim pitanjima u postupcima javne nabave. Goran Matešić, predsjednik DKOM-a istaknuo je na otvorenju konferencije da je DKOM malo tijelo, ali da odlučuje o 98 posto sporova vezanih uz javnu nabavu te da ima velike obveze i odgovornosti.

- Jučer su s europskim kolegama pokrenute mnoge zanimljive teme, pravna mreža potiče važna pitanja i njezin rad nam je sve korisniji – istaknuo je Matešić.

>>>Hervé Legenvre: Nije bitno samo biti digitaliziran, bitno je biti povezan

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU istaknula je važnost suradnje svih tijela  postupaka javne nabave i u Hrvatskoj i Europskoj uniji, s obzirom da je svima zajednički cilj smanjenje postotka nepravilnosti te povećanje postotka iskoristivosti sredstava iz EU fondova.

-  Nije isto u hrvatskoj Vladi nabavljati olovke i papir za printere i prisustvovati u velikim europskim projektima. Gotovo 80 posto javnih ulaganja Hrvatske trenutno se provodi kroz EU fondove, drugi smo po tome nakon Portugala te očekujem da se u postupcima javne nabave ponašamo odgovorno – istaknula je Žalac.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a istaknuo je da je javna nabava, koja čini čak 15 posto BDP-a, vrlo važna među poslodavcima te da je na razini EU-a javna nabava ima vrijednost nekoliko puta veću od prihoda države Hrvatske. Elzbieta Bienkowska, povjerenica Europske komisije za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo, potvrdila je da se radi o iznosu od tri bilijuna eura godišnje te da sve članice EU imaju jedinstven cilj, a to je uvjerljiva efikasnost sustava te pravedna, efikasna i dostupna pravna zaštita.

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta istaknula je da u postupcima javne nabave najveći teret snose javni naručitelji koji sudjeluju u postupcima, koji moraju imati znanja, biti sposobni koordinirati nabavne procese te znati postići najbolju vrijednost za novac. Postupci, su, dodala je, često kompleksni i za gospodarske subjekte, posebno mala i srednja poduzeća, koja se više moraju uključivati u procese radi osiguranja veće konkurencije u javnoj nabavi.

- Obljetnica 15 godina DKOM-a dobar je povod za okupljanje stručnjaka oko ovog važnog pitanja. DKOM je profesionalno i učinkovito tijelo, s vrlo  visokim stupnjem transparentnosti i dosljednosti u radu. U ovih 15 godina žalbeni sustav se modernizirao, prati trendove, posebno vezane uz digitalizaciju – zaključila je Mikuš Žigman.

23. travanj 2024 09:34