Aktualno
StoryEditor

Javni bilježnici bore se da zadrže ovrhe

19. Veljača 2019.

Nacrta prijedloga Ovršnog zakona bio je vruća tema na današnjem Okruglom stolu u Saboru.

Generalni konsenzus postoji oko teza da se zakoni moraju poštovati i dugovi moraju plaćati. Bez tih premisa zavladao bi kaos, naglasila je tijekom rasprave Zvijezdana Rauš-Klier, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.

- Prisilna naplata je u tom smislu nužno zlo svakog pravosudnog sustava i o njoj treba raspravljati ozbiljno i odgovorno, što ne isključuje empatiju s ovršenicima. U javnosti se provlači teza kako je inicijativa Javnobilježničke komore potencirana željom za dodatnom zaradom, no to nije istina. Ovrha na temelju vjerodostojne isprave predstavlja manje od 10% poslova javnog bilježnika. Upozoravamo kako bi novi zakon mogao dovesti do vremenskog produženja procesa ovrhe, a posljedično će to značiti dodatne troškove i još veće probleme za građane pod ovrhom, ističe Rauš-Klier.

https://www.youtube.com/watch?v=gCuMcHzwmL8

Prema mišljenju Hrvatske javnobilježničke komore, tekst nacrta prijedloga zakona koji predviđa vraćanje ovrhe na sudove predstavljao bi nepotrebno opterećenje sudova, koji su ionako opterećeni zaostacima. Osim toga, u njihovom su užem habitusu sporovi (parnice), a ne izvanparnični postupci (npr. ovrha i ostavine).

Javni bilježnici zalažu se za sustav ravnomjerne podjele predmeta kao što je to slučaj u ostavinskim postupcima.

Ističu i kako bi ustrojavanje novog modela ovrhe iziskivalo sofisticirani elektronički sustav zaprimanja i distribucije predmeta, te da Hrvatska javnobilježnička komora stavlja na raspolaganje svoja tehnička rješenja. Navode i podatak kako rad javnih bilježnika državnom proračunu donosi 112 milijuna kuna prihoda s osnova PDV-a, te oko 42 milijuna kuna s osnova državnih pristojbi, odnosno od rada javnih bilježnika.

Potencijalnim pretvaranjem ovrhe u sudski postupak, procedura će se neupitno zakomplicirati i u praksi postati značajno manje učinkovita, što bi moglo unazaditi poduzetničku klimu, a dugoročno srozati kreditni rejting države.

Nacrt prijedloga novog Ovršnog zakona možete pronaći ovdje, a dolje je video javnog predstavljanja zakona.

Ne propustite priliku za druženje s najistaknutijim stručnjacima iz bankarskog i financijskog sektora i, ako još niste, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 7. Susretu guvernera i bankara regije koji se održava 14. i 15. ožujka u Savudriji.

19. travanj 2024 13:42