10. veljača 2018.

‘Javno lice IRA-e‘ Gerry Adams nakon 35 godina prestao biti vođa Sinn Feina

Ključna politička figura u Belfastu i Dublinu, 69-godišnji Gerry Adams, političar kojeg neki jednako vole koliko drugi mrze, napustio je u subotu čelno mjesto Sinn Feina, stranke koju je vodio više od pola života.

"Zadovoljan sam jer sam napravio najviše što sam mogao", rekao je Adams na kraju svog vođenja irskih nacionalista.

Rođen u katoličkoj obitelji u Belfastu u listopadu 1948., Adams je vodio Sinn Fein od 1983., što je najduži staž na čelu neke europske stranke.

>>> Irska nadjačala SAD u sposobnosti da prehrani svoje stanovništvo

Otac mu je bio aktivni član IRA-e, a Gerry, najstariji od desetero njegove djece, oduvijek je negirao članstvo u toj organizaciji iako su ga optužbe za to pratile cijelu karijeru. Njegov biograf Malachi O‘Doherty vjeruje da je Adams bio viši član IRA-e, ali "s više političkim, nego vojnim senzibilitetom".

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, na vrhuncu oružane kampanje IRA-e kojom je ona željela ukinuti britansku upravu nad Sjevernom Irskom, Sinn Fein je djelovao kao njezino političko krilo.

Kao vođa Sinn Feina Adams je tako za mnoge postao javno lice IRA-e i ključna figura nacionalističkog pokreta kroz tri desetljeća nasilja između katoličkih militanata koji su željeli ujedinjenu Irsku i protestanata koji su željeli zadržati Sjevernu Irsku u Britaniji.

Teže se pomiriti nego zaratiti

Kao čelnik političkog krila IRA-e osamdesetih godina, Adams je bio izopćenik i njegov glas se nije smio puštati na radio valovima, pa su radijske i televizijske postaje morale sinkronizirati njegov glas onim nekog glumca.

Adams u listopadu 1997. uspijeva odmrznuti svoj politički status. Tada se rukovao s premijerom Tonyjem Blairom na njihovom prvom sastanku. Godinu dana kasnije pomogao je da se nagovore skeptični elementi IRA-e na sporazum na Veliki petak kojim je nasilje u najvećem dijelu zaustavljeno. Kasnije će taj sporazum hvaliti kao najveći uspjeh stranke.

>>> Irska blizu ‘točke pune zaposlenosti’

On od tada ima ulogu mirotvorca, a njegova stranka lijevog spektra postaje dominanta irska nacionalistička snaga ne samo u Sjevernoj Irskoj, te treća najjača stranka u Republici Irskoj.

Godine 2015. rukovao se s princom Charlesom tijekom njegova posjeta Irskoj, što je bilo doživljeno kao povijesna gesta pomirenja jer je IRA ubila Charlesova rođaka lorda Mountbattena 1979. godine. Adams, u to doba mlada republikanska zvijezda u usponu, tada je opravdavao to ubojstvo.

U razgovoru za američku televiziju 1994., Adams je priznao da je u karijeri shvatio da je "mnogo teže pomiriti se nego zaratiti".