Korona i biznis
07. siječanj 2019.

Jedan Algoritam ugašen, drugi u predstečaju s blokiranim računom; Antičević nije više direktor

Neven Antičević, prvi čovjek i jedan od sedmero suvlasnika tvrtke ALGORITAM d.o.o. iz Zagreba direktorsku funkciju zamijenio je krajem prošle godine prokurom. Drugi suvlasnik Mladen Kokolj sad je jedini direktor, a bez prokure su ostala druga dvojica suvlasnika, Josip Sačer i Stipe Markić.

Agonija nekad najvećeg lanca knjižara traje već dvije godine. Tvrtka je u predstečajnoj nagodbi, račun joj je lani u deset navrata bio blokiran, a u blokadi je bila i prošlog tjedna. Inače, glavnina poslovanja išla je preko tvrtke ALGORITAM MK d.o.o., koja je svojedobno nastala velikim spajanjem PROFIL MULTIMEDIJE d.o.o., MOZAIK KNJIGE d.o.o. i ALGORITMA. Ta je tvrtka otišla u stečaj, koji je završio brisanjem iz Sudskog registra u lipnju 2018.

Iako su mnogi s propašću ALGORITMA najavljivali propast knjižarskog biznisa, to se nije dogodilo. Na tržište je ušla tvrtka HOĆU KNJIGU d.o.o. iz Zagreba. Matija Fojs i braća Jurica i Zvonko Čubrić iskoristili su krah Antičevićevog biznisa kako bi sa svojom tvrtkom elegantno ušli na tržište i relativno lako preuzeli dobre knjižarske lokacije s uhodanim kadrom, pazeći pritom da se ne preopterete fiksnim troškom.