Aktualno
StoryEditor

Jedan bitcoin vrijedi više od tisuću dolara

02. Siječanj 2017.

Vrijednost bitcoina (wiki) je u 2016. porasla za 125 posto i s prvim danom nove godine probila granicu od 1000 dolara.

Sustav "kriptovalute" bez središnjeg autoriteta koristi tisuće računala diljem svijeta da bi izvršio i provjerio transakcije ili stvorio nove virtualne novčiće čija je vrijednost na europskoj Bitstamp mjenjačnici na prijelazu godine skočila za 2.5 posto, na 1022 dolara. Ukupna vrijednost bitcoina u opticaju ovih dana iznosi oko 16 milijardi dolara.

Iako se kroz kratku povijest pokazala krajnje nestabilnom, valuta je kroz prošlu godinu bilježila dnevne uspone i padove do 10 posto.

Reuters dobar rezultat tumači snaženjem potražnje u Kini čija je službena valuta juan kroz 2016. izgubila 7 posto vrijednosti.

Bitcoin se najčešće koristi za brze i anonimne transakcije diljem svijeta, budući da je decentraliziran i neovisan privlači klijente koji žele izbjeći kontrolu kapitala kakva postoji u Kini. Za njim sve češće posežu i osobe zabrinute zbog smanjenje količine gotovog novca u pojedinim nacijama poput Švedske ili Indije gdje su u studenom prošle godine iz opticaja povučene novčanice visokih denominacija.

Indijski premijer pozvao na tranziciju prema društvu bez gotovine

- Rastući rat protiv keša i kontrola kapitala čine bitcoin održivom, iako visokorizičnom alternativom – komentirao je za Reuters Paul Gordon, suosnivač tvrtke Quantave koja olakšava pristup digitalnom tržištu kapitala institucionalnim investitorima.

23. travanj 2024 21:24