Aktualno
StoryEditor

Jedan lex istječe, drugi je na vratima - stiže lex LNG

13. Travanj 2018.

Javno savjetovanje o posebnom zakonu o LNG terminalu na otoku Krku otvoreno je u četvrtak. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike tim Zakonom o terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP), koji je već dobio naziv lex LNG, želi ubrzati proceduru gradnje terminala. Njime se određuje da će tvrtka LNG Hrvatska dobiti koncesiju na pomorskom dobru radi gradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene u Omišlju, i to ukupne površine 172.820 četvornih metara, od čega je 11.298 metara kopneni prostor, dok su 161.522 četvorna metra morski akvatorij, piše Večernji list.

>>> PGS: Spremni smo poduprijeti kopneni LNG terminal, ali plutajući nikako

Stalni dio koncesijske naknade obračunavat će se u iznosu od dvije kune po četvornom metru pomorskog dobra, dok će promjenljivi dio iznositi 0,02 kune po megavatsatu. Tu koncesijsku naknadu dijelit će Općina Omišalj, Primorsko-goranska županija i RH. Prema tom izračunu, LNG će plaćati 730 tisuća kuna.

Osim koncesije za industrijsku luku, za LNG terminal trebat će osigurati i zemljište oko luke, koje je trenutno u vlasništvu tvrtke Ćuf koja je u stečaju, ali razlučno jamstvo nad zemljištem ima Gasfin. Stoga će država do zemljišta doći sukladno odredbama Zakona o izvlaštenju. To je nužno za pripremu druge faze projekta u kojoj bi se gradio veći i skuplji kopneni terminal.

26. travanj 2024 15:59