Aktualno
StoryEditor

Jeff Bezos je upravo postao najbogatija osoba u povijesti

10. Siječanj 2018.

Neto bogatstvo osnivača Amazona u ponedjeljak je doseglo vrijednost od 105.1 milijardu dolara prema istraživanju Forbesa čime je postao najbogatija osoba na svijetu svih vremena, što je donedavno bio Bill Gates. Prema Bloombergovom istraživanju, Bezosovo bogatstvo iznosi oko 104.4 milijarde dolara.

Veći dio svog bogatstva može zahvaliti 78.9 milijuna dionica Amazona čija je vrijednost ovog ponedjeljka porasla za 1.4 posto, što je Bezosu osiguralo dodatnih 1.4 milijarde dolara, prenosi CNN.

Dionice Amazona su u ovoj godini porasle za gotovo 7 posto, a prošlogodišnji rast iznosio je 56 posto. Osim Amazona, Bezos posjeduje dionice Washington Posta i Blue Origina.

>>>23 posto: Milijarderi su ove godine postali još bogatiji

Bezos je u srpnju proglašen najbogatijom osobom kada je nakratko pretekao Gatesa koji se na tron vratio u listopadu. Bezos je i prva osoba čije je bogatstvo u studenom prošle godine premašila 100 milijardi dolara neto, što isto tako zahvaljuje rastu vrijednosti dionice Amazona.

Gatesovo bogatstvo trenutačno prema Forbesu iznosi 91.9 milijardi dolara, te 93.3 milijarde prema Bloombergu, što je dovoljno da ostane na drugom mjestu na obje liste najbogatijih ljudi. No, Forbes navodi da je njegova neto vrijednost nakratko u travnju 1999. bila veća od 100 milijardi dolara, što bi prilagođeno za današnju stopu inflacije iznosilo 148 milijardi.

>>>Ovo su najbogatiji poduzetnici na svakom kontinentu

No, čak i bez uzimanja inflacije u obzir, Gatesovo bogatstvo bi i dalje bilo veće od Bezosovog da nije dobar dio donirao u dobrotvorne svrhe. Prema javno objavljenim podacima, Gates je donirao 700 milijuna dionica Microsofta ukupne vrijednosti 61.8 milijardi dolara u današnjoj vrijednosti, te 2.9 milijardi dolara gotovine, s čime bi njegovo bogatstvo iznosilo više od 150 milijardi dolara.

16. travanj 2024 17:57