Aktualno
StoryEditor

Jeffrey Sachs u Sarajevu: Europu trese izbjeglička kriza zbog ratova koje je prouzročio SAD

25. Lipanj 2018.

Globalna kriza koncepta razvitka postala je izazov kojega je nemoguće izbjegavati i sve države pa tako i one na Balkanu sada imaju posljednju priliku poduzeti korake kako bi spriječile sukobe neviđenih razmjera i uništenje civilizacije kakvu poznajemo, kazao je u ponedjeljak u Sarajevu Jeffrey Sachs, čuveni američki ekonomist i profesor na sveučilištu Columbia poznat po svom zalaganju za ujednačeni gospodarski razvitak i suzbijanje siromaštva, ali i po oštrim kritikama na račun američkog predsjednika Donalda Trumpa.

>>> Ministrica Loiseau: Nije na Rimu da daje lekcije Francuskoj o imigraciji

Sachs ni u Sarajevu nije štedio kritike na Trumpov račun kazavši kako vjeruje da je aktualni američki predsjednik "mentalno nestabilna osoba" koja je jasan proizvod kriznog stanja diljem svijeta pa tako i u SAD-u.

Sachs je tijekom karijere bio i profesor na prestižnom harvardskom sveučilištu a jedna od zanimljivijih epizoda iz njegova života je ona od 1991. do 1994. godine kada je bio savjetnik Mihaila Gorbačova te Borisa Jeljcina u pokušajima da se u tranzicijskom SSSR-u odnosno Rusiji što prije uvede tržišno gospodarstvo.

Američki magazin Time dva puta ga je uvrstio na popis stotinu najutjecajnijih osoba na svijetu dok ga je britanski Economist 2011. opisao kao jednog od trojice najznačajnijih svjetskih ekonomista prvog desetljeća 21. stoljeća.

U Sarajevu je boravio kako bi promovirao dokument poznat po nazivu Agenda 2030, a riječ je o popisu od sedamnaest ciljeva definiranih u okviru struktura Ujedinjenih naroda s ciljem jačanja svjetske ekonomije i suzbijanja nejednakosti i siromaštva.

>>> Piketty i 100 akademika: Nejednakost raste, a situacija će se dodatno pogoršati

Sachs je na razvitku tih planova radio i kao posebni savjetnik dva glavna tajnika Ujedinjenih naroda zadužen za borbu protiv siromaštva i rješavanje problema dugova nerazvijenih država a u Sarajevu je govorio o provodivosti ciljeva iz Agende 2030 na području zapadnog Balkana.

Na sarajevskom je predavanju kazao kako su ovo teška vremena i stoga je velika potreba za suradnjom i politikom koja bi osigurala napredak. Takve politike, kako ocjenjuje, sada nema, a politika koju vodi SAD sada je najgora od svih koje je vidio tijekom cijelog svog života.

"Nikada nismo vidjeli tako tešku političku situaciju kao sada", kazao je Sachs dodajući kako stvari ne stoje bolje ni u Europi gdje se EU sučeljava s velikim podjelama.

O Balkanu je u tom kontekstu pak govorio kao o regiji od Slovenije pa sve do Crnog i Egejskog mora.

I za tu regiju je kazao kako za nju vrijedi konstatacija da je zajednički izazov održivi razvitak, a to pak znači poboljšanje životnog standarda uz smanjenje siromaštva, socijalnu pravdu i suživot u svijetu različitosti te očuvanje okoliša.

>>> Prošlogodišnja zarada milijardera sedam puta veća od iznosa potrebnog za iskorijeniti siromaštvo

Današnje vlade, kaže Sachs, uglavnom provode vrijeme u sukobljavanjima umjesto u suradnji i nejvjerojatno je koliko se resursa i energije troši u njihovim bespotrebnim sukobima, pri tom se nejednakosti povećavaju umjesto da se smanjuju, a stanje okoliša sve više pogoršava.

Podsjetio je kako su 193 države-članice UN-a 2015. usvojile Agendu 2030 upravo kako bi se suočile s takvom realnošću a slijed toga je bio Pariški sporazum o klimi jer je postojala spremnost za globalnu suradnju u ispunjenju postavljenih ciljeva.

Sachs upozorava kako danas gotovo da nema mjesta na planetu koje osigurava samoodrživi razvitak uz pravednu socijalnu politiku i brigu o okolišu a iznimka je donekle Skandinavija gdje je vidljivi gospodarski napredak, ali i jačanje socijalne pravde pri čemu Danska, Norveška i Švedska, kao "najzelenije" na svijetu, jasno nastoje smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.

>>> Bloomberg plaća ceh SAD-a za Pariški klimatski sporazum

Ističe kako je skandinavski model najbliži idealu održivog razvitka kojega bi drugi trebali slijediti, a kao drugi ekstrem spominje upravo SAD kao "bogate, nefer i neodržive". Dodaje kako mu je nevjerojatno da sadašnji američki predsjednik, primjerice, kaže kako ga uopće ne zanima problem uporabe fosilnih goriva kao zagađivača.

"Trump je neznalica i pokvarenjak a politika (u SAD) je korumpirana", kazao je Sachs dodajući kako se to izrijekom odnosi na cijelu Republikansku stranku.

SAD kojima upravljaju moćni lobiji poput naftaškog, vojne industrije i financija više nikome ne mogu biti uzor demokratske zemlje.

Sachsova je konstatacija kako valja misliti o svijetu kakvoga trebamo a ne o onome u kakvome smo sada.

Konstatirao je kako je potrebno šest krupnih promjena da bi se u tome uspjelo. Prva je kvalitetno obrazovanje uz nove poslove i rast, druga je uporaba "čiste" energije i industrije, treća kreiranje "pametnih" gradova i prijevoza, četvrta poboljšanje zdravstvenog sustava, peta održiva proizvodnja hrane koja će biti zdrava i prestati ubijati ljude, odgovorno korištenja zemljišta i oceana i konačno šesta promjena je odgovorni razvitak digitalnih tehnologija i E-vlade pri čemu je posebice nužno spriječiti zloporabe.

>>> Roditelji ovih država najviše troše na dječje obrazovanje

Sachsova je poruka kako regija Balkana pred sobom pri tom ima četiri ključna izazova: osigurati svom stanovništvu obrazovanje nužno za obavljanje kvalitetnih poslova, očuvati stabilnost okoliša jer se hitno mora smanjiti zagađenje koje je zabrinjavajuće, mora osigurati upravljanje socijalnim razlikama i učinkovito se suočiti s geopolitičkim rizicima.

U obrazovanje se mora više ulagati baš kao i u programe istraživanja i razvitka. "Ova regija u to ne ulaže dovoljno", upozorio je Sachs koji je podjednako zabrinut zbog izvjesnih klimatskih promjena s obzirom na prognoze kako će se u narednih 40 godina dramatično povećati razina mora a istodobno će klima na Balkanu postati sve više sušna.

Pozvao je da se kao hitna mjera što prije okonča uporaba ugljena i okrene se drugim energetskim izvorima poput hidropotencijala.

Geopolitički rizici za Balkan također ostaju izazov. Sachs je odlučni zagovornik članstva cijele regije u EU i tvrdi kako to daje ogromne prednosti, a ostanak izvan šteti pa je kao dokaz naveo primjere uspješnog razvitka u proteklim desetljećima poput onih iz Slovačke i Mađarske.

>>> Pejčinović Burić: Proširenje Unije treba vratiti u prvi plan

Širenje Europske unije za Sachsa je bez ikakve rezerve bilo dobra ideja no ne misli isto i o širenju NATO-a jer drži kako su SAD gurajući taj projekt svojedobno "bile preglupe" da bi ostavile otvoren prostor ka Rusiji.

Konstatirao je kako je nažalost izbjeglička kriza uzdrmala Europu no ističe kako su njen uzrok ratovi koje su sve redom prouzročile SAD a zbog toga sada pate drugi.

"Europa je sada zbog toga duboko podijeljena no i u SAD imamo isti tip krize jer i bez ratova izbjeglice dolaze zbog nasilja u središnjoj Americi", kazao je Sachs.

Izbor Trumpa dokaz je nesposobnosti suočavanja SAD sa različitostima i tu su prevagnuli slabo obrazovani bijeli birači.

Sachs tvrdi kako je u takvim okolnostima izvjesno da će Kina u naredna dva desetljaća postati vodeće svjetsko gospodarstvo i drži kako nitko ne treba strahovati da bi to predstavljalo i neku vrstu vojne prijetnje. Tu ocjenu temelji na konstataciji kako stanovništvo Kine postaje sve starije pa će polovicom stoljeća Kinezi u prosjeku biti stari po pedesetak godina. Ljudima u tim godinama, kako je zaključio, nikako nije do ratovanja.

25. travanj 2024 09:13