Aktualno
StoryEditor

Jelušić Kašić: Imamo sve preduvjete u Hrvatskoj da budemo uspješne

01. Prosinac 2016.

- Uloga žena u gospodarstvu globalna je tema. Žene jako puno doprinose svojim radom u gospodarstvu bilo da su poduzetnice ili da se nalaze na upravljačkim pozicijama, naglasila je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku na 6. konferenciji Žene u biznisu.

Navela je i nekoliko smjernica o tome kako poticati žene poduzetnice. Naime, smatra da je potrebno kontinuirano unaprijeđenje institucionaliziranog okvira i infrastrukture. Također, bitan je pristup financiranju jer žene najčešće započinju svoj posao s trećinom manje dostupnih sredstava nego mušarci i stoga ih je bitno informirati o raznim financijskim mogućnostima koje postoje uz bankarske kredite poput platformi za crowdfounding, uputiti ih na ženske poslovne anđele, ali bitno je i poticati raznolikost nabave kako bi se što više uzimale ponude koje dolaze i od poduzetnica malih i srednjih poduzeća. Jelušić Kašić istaknula je kako promocija dobrih primjera najviše motivira te upozorila na potrebu usmjeravanja djece od najranije dobi da se obrazuju u ICT području.

Pomaganje jednih drugima

- Imamo sve preduvjete u Hrvatskoj da budemo uspješne, da zajedno radimo, družimo se i pomažemo jedne drugima, zaključila je Jelušić Kašić.

Predsjednica Uprave i suvlasnica tvrtke Tahograf Dorotea Effenberger u razgovoru jedan na jedan s novinarkom Gordanom Gelenčer objasnila je kako je njezin veliki društveni angažman i članstvo u udruzi poslovnih žena Hrvatske „Krug“, koja radi na poboljšanju položaja poslovnih žena u društvu kroz poticanje ženskog poduzetništva, poslovne kulture i međusobne suradnje jer smatra da je odgovornost uspješnih poduzetnika da dijele svoje znanje i pomažu.

- Stvari su se bitno promijenile, vlasnica poduzeća je 18% u Hrvatskoj, ali žena u upravljačkim tijelima nije dovoljno. Nisu dovoljno zastupljene i na tome treba raditi, kazala je Effenberger koja je u razgovoru istaknula i kako u svom poduzeću vlada takozvanim ženskim stilom upravljanja koji je demokratski i empatičan.

- Autokratski stil upravljanja naziva se muškim, a moderan demokratski ženskim. No, najbolji menadžeri su oni koji imaju karakteristike jednog i drugog načina upravljanja jer su oni komplementarni, rekla je direktorica Effenberger.

Ne postoji ženski i muški pristup

S time se složio Dino Ivan Dogan, direktor Europlakata, sudjelujući na okruglom stolu Žena je ženi... – konkurencija, mentorstvo suradnja. Štoviše, prema njegovu mišljenju ne postoji ženski i muški pristup. S time se pak nije složila Lana Bedeković Rosandić, vlasnica i direktorica marketinške agencije Alert koja je 2015. prema Liderovoj rang listi zauzela visoko 20. mjesto top lokalnih agencija na tržištu. Ona je istaknula da nije isti način na koji se doživljava ono što je rečeno uzme li se u obzir obraća li vam se muško ili žensko. Od žena se očekuje drugačiji pristup s više empatije.

Sabrina Tenerelli,  direktorica marketinga za Adriatic klaster i jedina žena direktorica marketinga u Europi, istaknula je kako je ženama tradicijski ugrađen strah od neuspjeha kojeg bi se što prije trebale riješiti.

- Nije bitno jesi li muškarac ili žena, bitno je napraviti svoj zadatak, odraditi ga kao i svi ostali. Kad tražim nekoga da radi sa mnom, ne pitam je li muškarac ili žena, samo želim da je sposoban obaviti sve na najvišoj mogućoj razini, kazala je Tenerelli.

Inspiracija ženama da zaplivaju poduzetničkim vodama je i Iva Balaban, osnivačica i direktorica lifestyle portala Journal.hr, koja se prije toga veoma uspješno bavila modom te je za sadašnju ulogu iskustvo stjecala kao vanjska modna urednica nekih od najčitanijih tjednika.

-  Ne smije vama upravljati strah. Volim greške, izazove i teške putove jer zona ugode ne vodi nužno ka uspjehu. Ako vjeruješ u sebe, možeš učiniti velike stvari, rekla je Balaban.

Baviti se onime što zaista želiš

Treba imati hrabrosti baviti se onime što zaista želiš, a upravo to je učinila Jasminka Herceg, vlasnica Bliss instituta za ljepotu koji je ove godine postao prvi i jedini Decléor i Carita institut u Hrvatskoj.

- Imala sam sreću da sam s 14 godina znala što želim raditi i unatoč neodobravanju okoline, odlučila sam sama ući u taj posao kojim potičem svjesnost o zdravlju kože. U životu sam napravila više od 30 000 tretmana lica. Ja sam na svom teritoriju među mnogo žena, meni je izazov zapravo raditi s muškarcima, ali i zadovoljstvo jer su jako konkretni i jasni, rekla je Herceg.

Savjet Renate Nevidal, direktorice u Globtour eventu, jest da se posao treba raditi s ljubavlju i strasti jer u turističkom sektoru ne može drugačije.

- Žene bi se trebale osvijestiti kao menadžeri i biti sposobne reći sasvim otvoreno: Ostvarila sam velike rezultate i želim veću plaću. Usudi se pokušati i ne daj se! Delegiraj i vjeruj svom timu, od šest ljudi u tvrtki došla sam do 36 i to mi je najveći uspjeh, kazala je direktorica Globtour eventa.

26. travanj 2024 21:12