Korona i biznis
27. ožujak 2018.

Jen zahvaljujući riziku od trgovinskog rata na najvišim razinama u zadnjih 16 mjeseci

Azijske su burze i u ponedjeljak pod pritiskom zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine, dok se vrijednost japanskog jena, koji se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kreće prema dolaru oko najviših razina u 16 mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 posto, oslabivši četvrti dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,5 i 1,6 posto. U Singapuru i Južnoj Koreji burzovni su indeksi, pak, blago porasli, nakon prošlotjednog oštrog pada.

>>>Dionice Dropboxa skočile više od 35 posto, okončale sušu na američkom IPO tržištu

Tržišta su i dalje pod pritiskom strahovanja ulagača od trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna povukao prvi potez prema uvođenju carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe.

Na to je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se Kina ne boji upustiti u trgovinski rat i objavilo planove o uvođenju carina do 3 milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a, kao protumjere na u petak uvedene carine na uvoz kineskog čelika i aluminija u SAD.

>>>Wall Street potonuo više od 2 posto, prijeti trgovinski rat

- Protekcionizam ostaje glavni izvor nestabilnosti i pritiska na tržište dionica, pišu analitičari JPMorgan banke u bilješci klijentima.

Nakon oštrog pada u petak, na Wall Streetu je jutros terminski S&P 500 indeks ojačao 0,6 posto jer je Wall Street Journal izvijestio da su SAD i Kina diplomatskim kanalima započeli pregovore o boljem pristupu američkih proizvoda na kineska tržišta.

Tečaj dolara u padu

Zbog nesigurnosti na tržištima dionica, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen.

>>>Pod pritiskom procjena Feda dolar pao na najniže razine

Tečaj dolara kreće se jutros oko 104,90 jena, nedaleko najniže razine od studenoga 2016. godine. Američka je valuta ponešto oslabila u odnosu na europsku, pa je tečaj eura ojačao 0,1 posto, na 1,2370 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 89,42 boda, nedaleko najniže razine u mjesec dana.

Tržišta nafte zasad nisu pod pritiskom rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine jer ih podržava najava da bi OPEC i partneri mogli produljiti dogovor o smanjenoj proizvodnji i na iduću godinu.

>>>Wall Street uzdrman: Veliki pad dionica Facebooka pritisnuo tehnološki sektor

Zahvaljujući tome, jutros se cijena barela na londonskom tržištu održava iznad 70 dolara, najviše razine od siječnja, nakon što je prošloga tjedna skočila više od 6 posto.