Aktualno
StoryEditor

Ježeva kuća na Sundanceu

22. Siječanj 2018.

Kanadsko-hrvatska manjinska koprodukcija, animirani film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, prikazana je u na američkom festivalu Sundance, u kratkometražnom programu Shorts Preceding Features, u kojemu se natječe za svoju 29. nagradu.

Od hrvatskih filmaša na filmu su radili animatorica Ivana Bošnjak, kamerman Ivan Slipčević, majstor ‘kompozitinga‘ Mario Kalogjera te montažerka Iva Kraljević, dok je autor glazbe Darko Rundek.

Na projekciji, održanoj u nedjelju u kinu Prospector Square Theatre u Park Cityju, bili su redateljica i scenaristica te animirane basne inspirirane dječjim klasikom Branka Ćopića, kao i programer Patrick Hubley te glavni ‘junaci‘, lutke iz filma, jež i lisica, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, koji je sufinancirao film.

>>>Bambi: Jedan od najstrašnijih filmova svih vremena nastavlja slamati srca

"Ježeva kuća" nastala je u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija.

Film, temeljen na priči o ljubavi prema svom domu uz koju su odrastale mnoge generacije od premijere na prošlogodišnjem Berlinaleu, gdje je dobio posebno priznanje u kategoriji Generation Kplus, dosad ima ukupno 28 nagrada i priznanja.

Među ostalim, osvojio je nagrade sa zagrebačkog Animafesta, iz Annecyja, Kyota, Montreala, tri Oktavijana te veliko priznanje - nominaciju za ‘Annie‘, najznačajniju američku nagradu za postignuća u animaciji, čija će se dodjela održati 3. veljače u Los Angelesu.

>>>Najboljih 10 uradaka iz filmskog svijeta u 2017.

Prošli petak na Sundanceu su prikazane još dvije hrvatske manjinske koprodukcije, također uz nazočnost članova filmskih ekipa - priča o neiskusnom liscu "Manivald" Chintis Lundgren, koja se na Sundanceu bori za nagrade u selekciji Animation Spotlight te horor-bajka o instinktima "Deer Boy" Katarzyne Gondek u Midnight Shorts Programu.

>>>Robert Redford: Uloga muškaraca odsad će biti da saslušaju žene

Filmski festival Sundance osnovao je 1978. godine glumac Robert Redford, a njegovo ovogodišnje izdanje, koje se održava od 18. do 28. siječnja, posjetit će više od 50 tisuća filmskih profesionalaca i ljubitelja filma.

18. travanj 2024 22:10