13. svibanj 2018.

Jim Ratcliffe - Od djetinjstva u socijalnom stanu do najbogatijeg čovjeka Velike Britanije

Poslovni čovjek koji je nekoć živio u socijalnom stanu blizu Manchestera najbogatiji je čovjek u Velikoj Britaniji, prema popisu objavljenome u Sunday Timesu.

Jim Ratcliffe, osnivač kemijske tvrtke Ineos, vodi na listi s bogatstvom procijenjenim na 21.05 milijardu funti, prenosi u nedjelju BBC. Jim Ratcliffe, 65, preselio se kao dječak iz socijalnog stana u Failsworthu u East Yorkshireu. Njegov otac, koji je bio stolar, vodio je tvornicu koja je proizvodila laboratorijski namještaj, a majka mu je radila u računovodstvenom uredu.

>>> 1% najbogatijih posjeduje pola svjetskog bogatstva

Na vrhu liste tisuću najbogatijih Britanaca su i dvojica direktora tvrtke, dok su na popisu pali primjerice Jamie Oliver i modni tajkun Philip Green.

Ratcliffeovo bogatstvo skočilo je s 15 milijardi u prošloj godini, djelomice zbog revalorizacije imovine. No, već se u medijima počelo raspravljati kako je njegovo bogatstvo zgrnuto na temelju otpuštanja potlačenih radnika te smanjenja plaća.

https://www.youtube.com/watch?v=b2NTvZDyUP4

On je prva osoba na vrhu ljestvice najbogatijih koja je rođena u Velikoj Britaniji nakon vojvode od Westminstera 2003. Sudjelovao je na ekspedicijama na Sjevernom i Južnom polu, trčao je na maratonima i navijač je Manchester Uniteda.

>>> 15 najbogatijih država budućnosti 

Na drugom mjestu na popisu nalaze se braća Hinduja, Sri i Gopi, "teški" 20.64 milijarde funti. Njihovo bogatstvo skočilo je za 4.44 milijarde u odnosu na 2017. Bivši britansko-američki industrijalac a sada medijski tajkun Len Blavatnik na trećem je mjestu sa 15.26 milijardi funti.