Aktualno
StoryEditor

John Malkovich propitivao je korijene zla na daskama Lisinskog

08. Listopad 2017.

Slavni holivudski glumac hrvatskog podrijetla John Malkovich oduševio je u subotu zagrebačku publiku hibridnim nastupom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u kojemu je u formi monodrame izveo tekst argentinskog pisca Ernesta Sabata uz pratnju mlade pijanistice Anastasye Terenkove.

Lisinski je prvim zagrebačkim nastupom Malkovicha otvorio svoju novu sezonu, a veliki događaj upotpunio je koncert proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića kojemu je glazbenu pratnju dao Varaždinski komorni orkestar.

>>> Tarantino snima film o Charlesu Mansonu

Slavni američki glumac hrvatskih korijena utjelovio je na pozornici Lisinskog glas Fernanda Vidala Olmosa, fiktivnog antijunaka iz Sabatova romana "O junacima i grobovima". Riječ je o kraćem monologu iz poglavlja "Izvještaj o slijepima" u kojemu poznati argentinski pisac propituje temelje ljudske prirode i korijene zla.

Malkovicheva moćna interpretacija popraćena je na sceni glazbom Koncerta za glasovir i gudače Alfreda Schnittkea, koju su ruska pijanistica Terenkova i varaždinski glazbenici izveli pod ravnanjem talijanskog maestra Alvisea Casellatija.

Malkovich je na razvoju projekta radio godinu i pol. Premijerno je izveden prije tri godine u Seulu u Južnoj Koreji, a u međuvremenu je izvođen diljem svijeta, u Londonu, Berlinu, Helsinkiju, Buenos Airesu.

>>> ‘Kurioziteti’ o kultnom hororcu Brda imaju oči

U prvom dijelu večeri Vlatković je kao solist uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra izveo Concertino za rog, čelestu, gudače i udaraljke hrvatskog skladatelja Brune Bjelinskog, te Koncert za rog i orkestar u Es-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta, a u programu je bila i Serenada u e-molu za gudače Edwarda Elgara.

U razgovoru s predstavnicima medija Malkovich je govorio o svom podrijetlu za koje se, kako kaže, mogu otimati i Hrvati i Bosanci i Crnogorci. No, budući da je odrastao u Americi gdje su gotovo svima djedovi i bake potjecali iz drugih zemalja, osjeća se kao Amerikanac, prenosi N1.

"Moji djed i baka nisu htjeli da njihova djeca nauče srpsko-hrvatski, uvijek su negdje u kutu razgovarali tim tajnim jezikom. Nikad nisam imao jaku obiteljsku vezu, prije svega moj otac i djed nisu imali dobre odnose jer je moj djed tjerao oca da radi u rudniku, što otac nije htio", kazao je Malkovich koji često ljetuje na hrvatskoj obali, ali ne poznaje dobro unutrašnjost zemlje.

02. svibanj 2024 16:26