Aktualno
StoryEditor

Johnson bi s tvrdim Brexitom mogao uzdrmati Britaniju, ali i svjetsko gospodarstvo

14. Lipanj 2019.

Ponovno smo svjedočili zanimljivom tjednu na svjetskim robnim burzama pokušavajući odrediti smjer kretanja cijena da bi na kraju sve žitarice osim pšenice završile prošli tjedan u crvenom.

Cijene američkog kukuruza pale su  5 USD/mt, sojinog zrna 8 usd/mt, a sačme čak 10 usd/mt.

Sadnja kukuruza i sojinog zrna je u punom jeku u Americi. Farmeri su na poljima 24 sata dnevno no planiranja sadnja kukuruza još uvijek zaostaje za željenim brojkama. Istovremeno predviđa se  da će biti više posijanog sojinog zrna nego što je bilo planirano. Više podataka će biti dostupno nakon novog USDA izvještaja.

U Južnoj Americi zbog nestabilnih vremenskih uvjeta ulov ribe je lošiji te u konačnici iznosi oko 20-25.000 mt dnevno. Ukupan ulov ribe ove sezone kreće se oko 1,35 milijuna mt. Zbog trenutačne situacije moglo bi se desiti da će kvota biti ispunjena tek sredinom mjeseca srpnja.

U južnom Peruu sezona je otvorena prošlog petka i trajati će do 30.lipnja. U tom periodu za postizanje kvote potrebno je uloviti 380.000 mt ribe.

Novih ugovora niti potražnje nema, posebice od strane Kine koja čeka smanjenje svojih zaliha ribljeg brašna. Cijela situacija mogla bi rezultirati padom cijena  peruanskog ribljeg brašna.

Boris Johnson je pobjednik prvog kruga britanskih izbora za nasljednika Therese May.

Prema dosadašnjem djelovanju zagovornik je tvrdog Brexita tj. izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske Unije bez ikakvog dogovora i to već 31. listopada. U tom slučaju na snagu bi stupile carine i granične kontrole koje bi mogle paralizirati britansku ekonomiju. Sve navedeno moglo bi drastično utjecati na britansku funtu, financijska tržišta i uzdrmati svjetsko gospodarstvo.

Idući krugovi izbora održati će se početkom idućeg tjedna. Istovremeno Škotska jasno daje do znanja da ne želi napustiti EU. Jedna od mogućnosti je i održavanje referenduma o neovisnosti Škotske sve sa svrhom ostajanja u Europskoj Uniji.

19. travanj 2024 01:33