Aktualno
StoryEditor

Jordanić: Novi Državni inspektorat možda će proraditi za tri do pet godina

20. Rujan 2018.

Prijedlog Zakona o Državnom inspektoratu, koji je trenutno na javnoj raspravi, neće donijeti ništa dobro u efikasnosti inspekcija. Tako misli bivši državni inspektor Branko Jordanić koji je rekao da će prema tom prijedlogu Inspektorat biti preglomazan, bez kadrova i da će trebati tri do pet godina da uopće profunkcionira, iako je i to pitanje.

>>>Andrija Mikulić: Državni inspektorat neće biti samo represivni aparat

Iz Ministarstva gospodarstva su poručili da bi Državni inspektorat trebao preuzeti inspekcijske poslove iz djelokruga Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike,  sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede (izuzev ribarske inspekcije), Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i  dio poslova Carinske uprave Ministarstva financija.

- To će biti nadministarstvo koje će o svemu odlučivati, a neće imati kadrovski kapacitet za kvalitetan rad – ističe Jordanić.

>>>Novi zakon o državnom inspektoratu u javnoj raspravi

Primjerice, u njegovo vrijeme sanitarna i veterinarska inspekcija nisu bile u okviru Državnog inspektorata, no bila je intencija da se i ona uključi, ali tek kada se steknu uvjeti za to, ponajprije kadrovski i financijski. No nakon toga je Državni inspektorat ukinut, a nadležnost nad inspekcijama prenesena je na ministarstva.

Jordanić smatra da je to bila greška, da se Državni inspektorat trebao nadograđivati, a sada od njega pokušavaju napraviti nešto što ni u njegovo vrijeme nije mogao biti.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

 

19. travanj 2024 03:08