28. kolovoz 2019.

Još jedna društvena mreža najavila svoju kriptovalutu. Do kraja listopada dolazi Gram

Kocka je bačena u lipnju kada je Facebook najavio svoju kriptovalutu. Neovisno o tome što je njegova Libra udarila u zid zvan regulatori, još jedna društvena mreža planira na tržište staviti svog konja za utrku u virtualnovalutnom naoružavanju.

Kompanija Telegram koju je proslavila aplikacija za dopisivanje, prema pisanju New York Timesa, najavila je kako do listopada planira izbaciti svoju kriptovalutu zvanu Gram.

Tri investitora, koja su nedavno razgovarala s Telegramom i potpisala ugovor o tajnosti, navode kako ta tvrtka planira lansirati prvu pošiljku svojih virtualnih novčića - Grama u iduća dva mjeseca. Prema istom izvoru, svoj e-novčanik Telegram će staviti na raspolaganje svim korisnicima. Dakle, govorimo o 200 do 300 milijuna potencijalnih korisnika u cijelome svijetu.

Poput Facebooka i Telegram se nada da će Gram postati nova online valuta i nov način prijenosa novčanih sredstava bilo gdje u svijetu.

No, za razliku od Facebooka, koji je objavio planove za izdavanje Libre mnogo prije nego što je prvi novčić bio spreman, Telegram je uglavnom postupao u tajnosti. Doduše, ne sasvim. Otkrio je svoje namjere kad je početkom 2018. prikupio 1,7 milijardi dolara od velikih ulagača, uključujući neke od najvećih tvrtki rizičnog kapitala u Silicijskoj dolini. Pritom im je obećao da će im vratiti ulog ako do 31. listopada 2019. ne lansira Gram. Sada su se ubacili u tijesnu utrku s vremenom kako ne bi morali ispuniti svoje obećanje, barem ne ovaj dio s isplatama ulaganja.

Dok mnogi pozdravljaju nove kriptovalute, a sjetimo se samo kako je blagotvoran učinak na njih imala Facebookova najava da će lansirati Libru, regulatori postaju sve zabrinutiji. ‘Kovanice‘ poput Grama, Libre i Bitcoina upravo su savršena valuta plaćanja u trgovini drogom, u pranju novca i sličnim ilegalnim aktivnostima. Vlasti u Sjedinjenim Državama već obustavljaju projekte manjih kriptovaluta zbog kršenje zakona o vrijednosnim papirima.

Svatko tko pokušava izgraditi ovaj tip kriptovalutnog sustava mora biti oprezan na svim razinama jer ništa ne promiče regulatorima koji će zasigurno vrlo pažljivo pratiti i ovu novu kriptovalutu, rekao je Richard Levin, specijaliziran za kriptovalute u odvjetničkoj tvrtki Polsinelli. Time je najavio moguć udarac u zid koji je Facebook već iskusio.

Telegram je već pod posebnim povećalom jer je, zbog enkriptiranog sustava poruka i odbijanja da se vlastima pojedinih zemalja poput Rusije i Kine predaju informacije za dekodiranje poruka, na glasu kao omiljen način komunikacije islamskih terorista. Kompanija nije posustala u namjeri da zaštiti privatnost svojih korisnika i njihove korespondencije, a neposlušnost je platila blokadom aplikacije u pojedinim zemljama. Osnivač Pavel Durov, koji sebe opisuje kao libertarijanca, već je imao sukobe s ruskom vladom zbog kojih je bio prisiljen prodati svoju prvu uspješnicu, društvenu mrežu VKontakte. Ti sukobi rezultirali su i njegovim bijegom iz Rusije.