Aktualno
StoryEditor

Jourová: Naučili smo lekciju, dioničari će imati više prava

14. Ožujak 2017.

Na Malti će se 29. i 30. ožujka 2017. održati ministarska konferencija o mediteranskom ribarstvu u svrhu osiguranja političke podrške za postizanje društvene, gospodarske i okolišne održivosti ribarstva na Mediteranu.

Cilj i očekivanja konferencije

Cilj je konferencije osigurati napredno i održivo ribarstvo na Mediteranu. Na konferenciji će sudjelovati ministri ribarstva mediteranskih zemalja, povjerenik EK za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, glavni direktor Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu te dužnosnici drugih međunarodnih institucija i organizacija iz tog sektora  kao i predstavnici ribara i nevladinih udruga.

Očekuje se da će se usvojiti ministarska deklaracija s naglaskom na upravljanje ključnim resursima u ribarstvu, veći utjecaj malih ribara, poboljšanu kontrolu ilegalnog izlova te znanstvenu suradnju.

Strategija EU-a za Siriju

Kolegij povjerenika raspravljat će o strategiji Europske unije za Siriju, gdje sukobi traju već šestu godinu

Kolegij povjerenika na današnjem sastanku u Strasbourgu raspravljat će o Zajedničkoj komunikaciji Europske komisije te Visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Europskom parlamentu i Vijeću u kojoj se predlaže strategija EU-a za Siriju.

Sukob u Siriji ulazi u svoju šestu godinu. Situacija u Siriji u međuvremenu se promijenila, a uloga EU‑a proširila se na suočavanje s novim uvjetima i drugačijom fazom sukoba.

Cilj predložene strategije EU-a bit će definirati načine na koje bi Europska unija mogla preuzeti snažniju ulogu u rješavanju krize u Siriji.

- Danas pozivam na izradu europske strategije za Siriju. Na taj način Europa može pomoći u ponovnoj izgradnji mira te pluralističkog i tolerantnog civilnog društva u Siriji, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean‑Claudea Junckera u govoru o stanju Unije 2016.

U Strasbourgu će se u 15.30 održati konferencija za medije, a visoka predstavnica/potpredsjednica Mogherini dat će izjavu o današnjem sastanku Kolegija. Prijenos će se moći pratiti uživo putem servisa EbS.

Nova pravila o pravima dioničara i transparentnosti – konačno glasovanje u Europskom parlamentu 

Europski parlament danas je donio revidiranu direktivu o pravima dioničara, koju je Europska komisija iznijela u travnju 2014.

- Naučili smo lekciju iz prošlih događaja. Da bismo zajamčili stabilno europsko gospodarstvo, ne smijemo gledati samo na brzu zaradu, već se moramo usredotočiti na dugoročni uspjeh. Revidirana direktiva o pravima dioničara donijet će koristi europskom gospodarstvu i poduzećima. Novim europskim pravilima spriječit će se prekomjeran kratkoročni rizik. Upravitelji imovinom i institucionalni ulagači morat će u svoje strategije uvrstiti dugoročnu perspektivu i više transparentnosti. Dioničari će imati više prava, uključujući pravo na glasovanje o nagrađivanju uprave kako bi se zajamčilo vezivanje plaća uz uspješnost, izjavila je povjerenica Jourová.

Revizija Direktive o pravima dioničara pokrenuta je kako bi se otklonili nedostaci u korporativnom upravljanju u društvima uvrštenima na burzu uočeni nakon financijske krize. Revizijom će se pridonijeti dugoročnoj održivosti poduzeća u EU-u, poboljšati učinkovitost posredničkog lanca i potaknuti dugoročan angažman dioničara.

Dioničari će imati veća prava, a novim će se pravilima olakšati i prekogranično glasovanje. Dioničari će imati i pravo na odlučivanje o nagrađivanju uprave, čime će se zajamčiti snažnija povezanost plaća i uspješnosti. Revidiranom direktivom institucionalne ulagače i upravitelje imovinom obvezat će se na transparentnost u ulaganju i suradnji s društvima u koja ulažu, piše u priopćenju za medije.

Povjerenica Jourovà i izvjestitelj, zastupnik u EP-u Sergio Cofferati, održat će u Strasbourgu konferenciju za medije u 16 sati. Konferencija će se moći pratiti uživo. Dodatne informacije dostupne su u dokumentu s najčešćim pitanjima.

27. travanj 2024 15:26