Aktualno
StoryEditor

Jozić: ZET i ZV izlaze iz Holdinga i postaju vlasništvo grada Zagreba

29. Studeni 2017.

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić izvijestila je u srijedu da su na Povjerenstvu usvojili Plan podjele Zagrebačkog holdinga s formiranjem novih tvrtki - Zagrebačkog velesajma (ZV) i Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET), koje prelaze direktno u vlasništvo Grada Zagreba.

- Mi smo Plan podjele Zagrebačkog holdinga s formiranjem novih tvrtki ZET i Velesajam usvojili na našem Povjerenstvu jučer. Uprava Zagrebačkog holdinga također je jučer donijela odluku, naravno, čekala je potvrdu Povjerenstva, istaknula je Jozić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi održanoj u povodu sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

>>>Nepotizam u gradu i državi

Jozić je kazala da su na tome dugo radili jer nisu htjeli napraviti neke greške.

- Znači, stvarno se radilo skoro godinu dana. Poslano je na Trgovački sud i trebalo bi biti na Gradskoj skupštini u 12. mjesecu. Evo, nadamo se da ćemo to stići u 12. mjesecu, da će nam Sud dovoljno brzo odgovoriti, istaknula je pročelnica Jozić.

Rekla je da su konzultanti predviđali neke modele ali da misli da je bitno reći da se "ZET i Velesajam izdvajaju sa svojom cjelokupnom imovinom koja je u funkciji tih djelatnosti i s onim obvezama i potraživanjima i kreditnim obvezama koje se tiču direktno njih te da svi radnici prelaze, naravno, sa izdvajanjem tvrtke".

- Sve ostaje kao prije osim vlasničke strukture. ZET i Velesajam prelaze direktno u vlasništvo Grada. Za to imamo svoje razloge - ZET vezano uz korištenje EU sredstava, uz ugovor koji smo sklopili još prošle godine u skladu s europskim smjernicama, s europskim direktivama gdje točno mjerimo i kvalitetu usluge javnog gradskog prijevoza i sve one druge komponente koje ta direktiva nalaže. Znači, to nam je bitno da imamo ZET izdvojen da ga možemo tako pratiti, objasnila je Jozić.

>>>ZET dobiva 15 novih autobusa sufinanciranih bespovratnim sredstvima EU

A, što se tiče Zagrebačkog velesajma, Jozić je istaknula da je riječ o transformaciji prostora Zagrebačkog velesajma. Podsjetila je da je o tome već i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ranije govorio, dosta puta je to spomenuo i njih pozvao dokle su s time stigli.

- Jedan dio Velesajma, otprilike jedna trećina ili nešto manje bi ostalo za sajamske djelatnosti onoliko koliko se za to može iskoristiti, a preostale dvije trećine ili nešto više od toga bi bilo pretvoreno u, ja bih rekla, komercijalno-znanstveno-istraživački prostor, rekla je Jozić.

Znači, objasnila je, "kombinacija svih tih sadržaja, u što ulazi i naš Tehnološki park i neke druge institucije, otvoreno za građane, sa javnom površinom, sa šetnicama, bez ograde i tako dalje, da te paviljone koji nisu u funkciji da ih pretvorimo u nešto drugo, prenamijenimo, a one koji su za rušenje, da ih srušimo".

>>>Bandić u deholdingizaciji Zagrebačkog holdinga

- Jednostavno, da prostor Velesajma integriramo sa Novim Zagrebom, kao jednom cjelinom takve vrste, znači poslovno-istraživačke infrastrukture, objasnila je Jozić istaknuvši da su to najveći razlozi izdvajanja Velesajma.

16. travanj 2024 17:36