Korona i biznis
30. ožujak 2017.

Jubilarni broj Lidera - 600 tjedana stvaranja Liderova ekosustava

Novi, jubilarni broj Lidera dolazi s posebnom uvertirom koju je ispisao Miodrag Šajatović otkrivši uzgred kako rade liderovci, kako je nastao pa procvao Liderov ekosustav i kako 600. broj izgleda iz "trenerske perspektive" glavnog urednika.

Agrokor: Igra živaca Todorića, bankara, dobavljača i države

Bez obzira na epilog drame oko Agrokora, nužda bi mogla natjerati domaće proizvođače, među njima i Todorićeve proizvodne perjanice, da se restrukturiraju i počnu više izvoziti. To znači da gotovo cijelu prehrambenu industriju očekuje restrukturiranje. Naime, nitko od domaćih proizvođača neće ubuduće moći računati na dosadašnji plasman i cijene na Konzumovim policama, sukus je dubinske Liderove analize aktualne situacije s Agrokorom koja uključuje ključni poučak uz potpis Matilde Bačelić i Danka Sučevića, autora knjige o kriznom menadžmentu, koji kaže da "ljudi pod stresom, u situaciji u kakvoj je u posljednje vrijeme menadžment Agrokora i svih tvrtki Ivice Todorića, reagiraju manje racionalno i smanjuje im se raspon pozornosti."

EU s više brzina: Hrvatska će biti protiv, ali još nije jasno za što će se zauzimati

Jubilarni broj donosi detaljan uvid u koncept Europe s više brzina (tag). Prema Liderovoj anketi, među hrvatskim europarlamentarcima pripadnici lijevog bloka uglavnom znaju što ne žele i što žele. Članovi vladajuće stranke pak protiv višebrzinske su Unije, ali još ne artikuliraju kojem će se  scenariju (HDZ) prikloniti. Kakvi su scenariji i što kažu naši zastupnici u EP pročitajte iz pera Vanje Figenwalda i Ivane Tarnaj.

Marko Pipunić, vlasnik Žita: U Slavoniji je lakše doći do kapitala nego do menadžera

Marko Pipunić, vlasnik i predsjednik Uprave Žito grupe, prošlog je tjedna izabran za poduzetnika godine u Hrvatskoj u organizaciji EY globalnog programa. Kako promišlja i kakva su poslovna promišljanja ovogodišnjeg laureata pročitajte u velikom intervjuu koji je poveo Edis Felić.

Izazivači: Tvrtke na koje treba svratiti pozornost  

Lider je u šestomjesečnoj inventuri hrvatske poslovne scene isporučio niz pronicljivih reportaža i otkrio stotinu poduzetnika na koje u budućnosti treba svratiti pozornost. Bez obzira na to je li riječ o startupovima ‘iz garaže‘ ili o već afirmiranim tvrtkama, zajednički kriterij za uvrštenje na taj popis razvojni je potencijal koji već iskorištavaju ili imaju proizvode koji obećavaju uzlet. Ne propustite stoga podjednako informativnu i inspirativnu temu tjedna Ksenije Puškarić.

Poslovna scena: Izazivači u šest godina postali lideri

Prije šest godina u Lideru smo također pisali Poslovnu scenu hrvatskih regija. Bez protagonista koje smo 2011. izdvojili kao rastuće poduzetnike današnja poslovna Hrvatska ne može se ni zamisliti. Nerijetki među njima postali su lideri u svojoj branši, zauzeli važno mjesto na globalnom tržištu, a među njima ima i onih koji i danas mogu biti ‘dečki koji obećavaju‘, piše u komplementarnom tematskom rezimeu Edisa Felića.

>>>LIDER INVEST: Prva postaja turneje po Hrvatskoj – Bjelovar

Nova, druga sezona ‘Lider investa‘ počinje 4. travnja u prostorijama Županijske gospodarske komore u Bjelovaru. Prijave za najbolje investicije ove godine otvorene su 15. ožujka i traju do 15. srpnja 2017.,  a očekuje se još jača i zahtjevnija konkurencija nego prošle godine.

>>>Sveučilišna bolnica: Najbogatijoj bolnici u Hrvatskoj u svibnju će na račun sjesti još 1,7 milijuna kuna

Jubilarni broj Lidera donosi i pikantno frapantni apsurd Sveučilišne bolnice, koja je još u osnivanju, a već pet godina i u likvidaciji. Bolnica ima 326.040 dionica Zagrebačke banke, što je 0,1 posto udjela u vlasništvu. Za razliku od svih drugih bolnica koje su u debelome minusu, ova likvidirana na računu bi od svibnja s dosadašnjim uplatama dividende trebala imati više od šest milijuna kuna, što je raritet svjetskih razmjera o kojem piše Tin Bašić.

600 tjedana stvaranja liderova ekosustava

Od prvog broja Lidera opredijelili smo se da ćemo biti ‘business frendly‘ poslovni tjednik i počeli smo graditi ekosustav koji će se sastojati od ljudi, tvrtki i institucija koje razmišljaju kao mi. Danas našem ekosustavu pripada velik dio hrvatske poslovne zajednice, koji s ponosom nazivamo svojim partnerima, piše Manuela Tašler u jubilarnom članku popraćenom infografikom s ključnim događajima u posljednjih, često turbulentnih 600 tjedana.

Vremeplov: Gdje si bio prije 600 tjedana, 7. listopada 2005.?

Jubilej nas je ponukao da se vratimo počecima i podsjetimo da je godina u kojoj su krenuli Facebook, Youtube i Lider bila prekretnica i za neke od najistaknutijih domaćih poduzetnika, poput Marka Pipunića i Damira Sabola ili današnjeg predsjednik Uprave HT-a Davora Tomaškovića koji je te 2005. prodavao prve  brojeve Lidera.

Greenfield investicije: Deset Medulinskih preporuka za novi model razvoja Hrvatske

U skladu s nazivom ‘Kako snovi postaju stvarnost‘ dvodnevna konferencija u Medulinu završila je s deset zaključaka kojima se otkrivaju investicijske zapreke i predlažu aktivnosti koje bi trebale iznjedriti novi ekonomski model prema kojem će se Hrvatska razvijati prema stopama od četiri i više posto na godinu. Kakva su iskustva iz provedbe greenfield ulaganja, koju su korist donijela i na koje su probleme nailazili ulagači, pročitajte u detaljnom izvješću Aleksandra Tešića.

Vesselin Popov, stručnjak s Cambridgea za psihometriju  na temelju ‘big data‘ i psiholog čiji  je algoritam doveo Trumpa na vlast

Još jedna poslastica jubilarnog Lidera je razgovor Nikoline Oršulić s Vesselinom Popovom koji, među ostalim, kaže kako mu je drago vidjeti "da se medijska pozornost usmjerila na važnije teme poput vjerojatnosti da moćne organizacije i pojedinci Trumpove administracije upotrebljavaju tehnike kojima na temelju velikih podataka manipuliraju glasačima." Brexit, privatnost i algoritam AMS koji već na temelju 10 lajkova u samo pola sekunde nadmašuje prosudbu kolega, na temelju 70 lajkova nadmašuje prosudbe prijatelja, a s više od 300 lajkova premašuje sposobnost procjene supružnika neke su od tema iz razgovora.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju jubilarnog Lidera.