Aktualno
StoryEditor

FOTO: Julieta Valls Noyes: SAD prati razvoj oko Agrokora

03. Svibanj 2017.

Veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u srijedu je na predavanju studentima Zagrebačke škole ekonomije i managementa napomenula da Sjedinjene Američke Države prate napredak u rješavanju likvidnosne krize Agrokora.

- Hrvatska je prošla težak period od šest godina recesije. Vlada čini napore da ojača konkurentnost, uspostavi održivi razvoj i kreira nova radna mjesta, što treba nastaviti jer je kreiranje novih radnih mjesta jedini način za smanjenje nezaposlenosti. Hrvatski ekonomski zadaci su vrlo teški, potrebno je prikupiti sredstva za razvoj slabih regija poput Slavonije, a tu je i likvidnosna kriza Agrokora. Takva pitanja su teška za ekonomiju i ključno je transparentno i odgovorno donošenje odluka. Znamo da Vlada radi na tome, a mi gledamo kako teče napredak – rekla je Julieta Valls Noyes pred studentima.

Sigurnost i zajedničke vrijednosti glavne točke suradnje Hrvatske i SAD-a

Osim zajedničkog ekonomskog napretka, veleposlanica SAD-a je izdvojila zajedničku sigurnost i zajedničke vrijednosti kao glavne točke suradnje SAD-a i Hrvatske. Podsjetila je da je Hrvatska ulaskom u NATO dobila zaštitu svih saveznica, napomenuvši da je NATO ključan za europsku i atlantsku sigurnost. I premda smatra da se Hrvatska posljednje desetljeće dokazala aktivnostima na Kosovu i u Afganistanu, navela je da je potrebno da svi saveznici učine više u jačanju NATO saveza i ispune svoju obvezu da potroše dva posto BDP-a na sigurnost i obranu.

- Kao i sve države, SAD je fokusiran na vlastiti interes kao prioritet, ali srećom i hrvatski interesi su vrlo slični. To su zajednička sigurnost, zajednički napredak i zajedničke vrijednosti naših dviju nacija. Moramo poraziti prijetnje našem načinu života. Grupe poput ISIS-a i Al-Qaide žele globalno bojno polje, manja prava žena i uništenje kulturnog naslijeđa – rekla je Valls Noyes.

Dok radikalni teroristi napadaju tkivo demokracije, istaknula je veleposlanica SAD-a, Rusija mijenja način kako međunarodne institucije funkcioniraju, što je usmjereno protiv sistema međunarodne sigurnosti i reda. Stanje u regiji ocijenila je nestabilnijim nego prije, zbog problema sa stabilnošću vlasti u BiH, protesta u Makedoniji i planiranja ubojstva crnogorskog premijera, ali i vanjskih utjecaja.

- Hrvatska je danas vodeći partner SAD-a predvodnik u regiji. Euroatlantske aspiracije drugih zemalja su način da Europa bude jedinstvena, slobodna i u miru i Hrvatska može biti model i mentor za druge zemlje u tom smislu i osigurati političku podršku u Bruxellesu svojim susjedima. Procesi pristupa NATO-u i EU  mogu nametnuti reforme koji su korisni za same države – rekla je američka veleposlanica.

LNG terminal na Krku - hrvatski projekt s najvećim potencijalom

Od projekata koje Hrvatska razvija, veleposlanica SAD-a izdvojila je LNG terminal na otoku Krku. Odbacila je sumnje da bi terminal značajno utjecao na okoliš rekavši da su napravljene brojne studije koje dokazuju suprotno, te ga je okarakterizirala kao mogućnost da Hrvatska postane regionalno energetsko središte.

- Strateški položaj Hrvatsku čini jakom točkom ulaza za LNG. EU je nedavno dala 100 milijuna eura da realizira LNG terminal Krk i vjerujemo da je konačno došlo vrijeme da se ovaj projekt i ostvari – istaknula je Julieta Valls Noyes.

Odgovarajući na pitanja studenata, kazala je da je predsjednik SAD-a Donald Trump ostao otvoren za trgovinski sporazum s Europskom unijom, ali samo ako donosi jednaku korist objema stranama, odnosno ako nije na štetu Amerike. Pritom je njegov slogan ‘America first‘ proširila i u ‘America equally‘.

26. travanj 2024 04:58