24. svibanj 2019.

Juncker dolazi u Hrvatsku, Theresa May odlazi s čela britanskog parlamenta

Jean-Claude Juncker, prvi put otkako je predsjednik Europske komisije,  službeno će posjetiti Hrvatsku, u petak, 7. lipnja, najavila je u petak njegova glasnogovornica Mina Andreeva. Druga vijest koja je obilježila ovaj petak jest svakako najava britanske premijerke Therese May da će tog istog dana, 7. lipnja podnijeti ostavku.

Ta njezina odluka pokrenula je utrku za novim čelnikom konzervativaca koji će morati potražiti novi dogovor glede brexita. Raspored koji je May danas objavila glasi ovako: 7. lipnja podnosi ostavku u Konzervativnoj stranci, a utrka za novim čelnikom počinje tjedan nakon toga.

May, koja je izdržala krize i poraze prilikom pokušaja pronalaska kompromisa oko brexita koji bi prihvatio parlament, kaže kako vodstvo stranke napušta bez loše volje.

"Uskoro ću napustiti posao koji mi je bio životna čast", kazala je May drhtavim glasom, boreći se sa suzama. "Druga premijerka u povijesti, no zasigurno ne zadnja. Radim to bez zle volje, no s ogromnom i trajnom zahvalom što sam imala priliku služiti zemlji koju volim", naglasila je May.

https://www.youtube.com/watch?v=_t25xAp270o

May, nekad pristaša članstva u EU, koja je postala premijerka uslijed previranja 2016. godine i brexita, ostavku podnosi bez ispunjenja glavnih ciljeva, da predvodi Veliku Britaniju iz bloka te da pomiri razlike u parlamentu.

May je ostavila svoju zemlju duboko podijeljenu a politička elita je u blokadi oko toga kako, kada, i hoće li uopće napustiti EU.

Poručila je kako njen nasljednik mora pronaći konsenzus u parlamentu oko brexita.

Mayin odlazak produbljuje krizu oko brexita, a izgledno je da će novi čelnik htjeti odlučniji razlaz sa Unijom, što povećava šanse za sukob s Bruxellesom i izvanrednim izborima.

Vodeći kandidati za Mayino mjesto žele snažniji dogovor oko brexita, iako je EU poručila da neće ponovno za pregovarački stol oko Ugovora o povlačenju koji je postignut u studenome.

Britanska funta je nakon porasta na burzi, zabilježila pad nakon ostavke premijerke.