Aktualno
StoryEditor

Juncker: Trgovinski rat SAD-a i EU bio bi štetan za obje strane

18. Ožujak 2017.

Trgovinski rat između Sjedinjenih Država i Europe bio štetan za obje strane, poručio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru za njemački tjednik Bild am Sonntag.

Upitan bi li Europa mogla izdržati trgovinski rat sa SAD-om, Juncker je odgovorio kako ‘trgovinski rat ne bi bio ni u europskom, ni u američkom interesu‘. Naglasio je kako je potrebno ozbiljno shvatiti protekcionističke komentare Donalda Trumpa i biti pripremljen.

>>>Trump i dalje uvjeren da ga je Obama prisluškivao

Američki ministar financija Steve Mnuchin je u četvrtak rekao kako Trumpova administracija nema želju ulaziti u trgovinske ratove, no kako određene gospodarske odnose treba ponovno analizirati i učiniti ih pravednijima.

Juncker je istaknuo kako je zadovoljan što će se u utorak sastati s japanskim premijerom Shinzom Abeom jer ‘kasnije ove godine žele zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana‘. Podsjetimo, Trump je Japan optužio da iskorištava slabi jen da bi svojem izvozu dao nepravednu trgovinsku prednost. Trumpov glavni trgovinski savjetnik Peter Navarro je u sličnoj izjavi optužio Njemačku da koristi ‘pretjerano potcijenjen‘ euro kao konkurentsku prednost.

30. travanj 2024 19:25