Aktualno
StoryEditor

Juncker uvjerio Trumpa da će EU uvoziti više soje, premda to ionako radi već godinu dana

01. Kolovoz 2018.

U još jednom bizarnom raspletu događaja, na kakve je svijet od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću već navikao, Europska komisija objavila je danas priopćenje u kojem se potvrđuje veći uvoz soje iz Amerike, baš kako je i dogovoreno prošli tjedan na sastanku predsjednika Komisije Jean-Claude Junckera i Trumpa u Washington. Tamo je, među ostalim, uglavljeno da će EU uvoziti više soje i tako smanjiti trgovinski jaz između izvozno sve nemoćnijeg SAD-a i Europske unije. Jedini problem je što Komisija nema nikakav utjecaj na to jer ne kupuje i ne prodaje robu, već to čine privatne kompanije koje ona ne može natjerati da kupe više soje, ako im ne treba.

Tako su se u Bruxellesu izgleda zgodno dosjetili da će tjedan dana nakon tog Junckerovog obećanja objaviti izvještaj o kretanju uvoza soje od srpnja prošle godine, premda ti podaci nemaju baš nikakve veze s dogovorom u Washingtonu. Dapače, riječ je o prvom u nizu redovitih dvomjesečnih izvještaja koje će Komisija dostavljati američko-europskoj komisiji osnovanoj nakon susreta Juncker-Trump kako bi se operacionaliziralo dogovoreno.

>>> EU ocjenjuje susret Junckera i Trumpa kao veliki uspjeh

Uglavnom, Komisija na znanje urbi et orbi objavljuje da je Europska unija u usporedbi sa srpnjem 2017. uvezla 283 posto više soje iz SAD-a, kao i da američka soja sada čini 37 posto kompletnog europskog uvoza soje.

- Europska unija može uvoziti više soje iz SAD-a i to se upravo događa. Ovo je win-win situacija za europske i američke građane, uvjerava tako Juncker američkog predsjednika da prošlotjedni dogovor ima neke veze s procesom koji traje najmanje godinu dana. Ipak, poznavajući Trumpa, on će vjerojatno biti oduševljen ovom ‘pobjedom‘, a Junckeru se u svakom slučaju neće moći prigovoriti da je lagao. Stvarno win-win situacija.

05. svibanj 2024 07:45