Aktualno
StoryEditor

Južna Australija: Masivna baterija Elona Muska spriječila ‘blackout‘ u 140 milisekundi

25. Prosinac 2017.

Masivna "backup" baterija koju je savezna država Južna Australija naručila od pionira poduzetništva Elona Muska prvi je put poslužila svrsi i spriječila prekid opskrbe električne energije kućanstvima.

Prošlog tjedna je došlo do stanke u proizvodnji u elektrani na ugljen u australskoj saveznoj državi Viktorija, no umjesto tame, golema baterija se uključila u roku od 140 milisekundi i instant isporučila 100 megawatta struje u nacionalnu mrežu, prenosi IBTimes.

>>>VIDEO: Tesla aktivirao najveću litij-ionsku bateriju ikad

- To je rekord i nacionalni operateri su bili šokirani brzinom i učinkovitošću s kojom je baterija bila u stanju isporučiti ovu vrstu energije na tržište - komentirao je ministar Južne Australije Tom Koutsantoni.

- Stanici na otoku Torrens bi trebalo od pola sata do sat vremena da se sinkronizira i energiju preusmjeri na tržište, baterija to može napraviti u milisekundama – kaže.

Australske vlasti bile su meta žestokih kritika nakon što je u rujnu oluja uzrokovala nestanak struje diljem savezne države, a premijer Malcolm Turnbull za to je optužio agresivnu težnju Južne Australije prema obnovljivim izvorima energije.

>>>Musk u Australiji gradi ‘daleko najveću’ bateriju za pohranu energije iz obnovljivih izvora

- Pohranjivanje u baterije je budućnost energetskog tržišta naše države, a oči svijeta će pratiti naše vodstvo u toj sferi - konstatirao je prilikom instalacije baterije premijer te savezne države Jay Weatherill.

Teslin "backup generator" je instaliran u roku od 63 dana, energiju prikuplja iz 99 vjetroturbina u vlasništvu francuske tvrtke Neoen i trenutno slovi kao najveći na svijetu. Ima kapacitet od 129 megawata što je dovoljno da u kriznim trenucima spriječi gubitak struje u 30.000 kućanstava u trajanju do sat vremena.

>>>Musk: Nije ‘lapsus’, na Mars krećemo 2024. godine

25. travanj 2024 06:12