Aktualno
StoryEditor

‘Kad sveci marširaju‘: Njemačka je zaspala pod Merkel, Schulz sad trese i budi čitavu naciju

03. Ožujak 2017.

Politička zvijezda u dvoranu ulazi uz stihove pjesme "When the Saints Go Marching In" i skladan pljesak zagrijane publike. Sedamstotinjak građana majušnog gradića Schwerte podiže crvene zastave ili transparente "Vrijeme je za Schulza".

>>>Martin Schulz, govornik čijem osjećaju za puk Merkel ne može parirati

"Prolaze me trnci," veli Hendrik Berndsen, dizajner krajobraza i gradski vijećnik Dortmunda dok usput ilustrira zašto kandidatura bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza za njemačkog kancelara budi velike nade socijaldemokrata (SPD) od kojih mnogi vide realne šanse za pobjedu na rujanskim izborima, prvu u 15 godina.

Povod za optimizam i egzaltaciju su gromoglasni govori Schulza u kojima poziva na borbu "za ljude koji teško rade (…) koji nose ovu zemlju".

"Poštivanje pojedinca je predugo bilo gurnuto u stranu i zamijenjeno kriterijem ekonomskog uspjeha," govori Schulz uz oluju odobravanja. "Mi ćemo ga vratiti u prvi plan i središte".

"Schulz efekt"

Predškolski učitelj i član SPD-a Jonas Bauer kaže da raspoloženje u stranci nije bilo tako dobro od 1969. godine kada je Willy Brandt postao prvi socijaldemokratski kancelar u 39 godina. "Prije Schulza bili smo na dnu dna, ali sada se nešto uistinu kuha. To možete osjetiti."

>>>Anketa: Prvi put u šest godina socijaldemokrati vode u Njemačkoj

"Schulz efekt" se iz kruga stranke prelijeva na društvene mreže i širu javnost. Njegova popularnost je od nominacije krajem siječnja do danas porasla s 20 na više od 30 posto. On je u jednoj od recentnih anketa prestigao "nedodirljivu" Merkel.

[caption id="attachment_260693" align="aligncenter" width="750"] Schulz izaziva gotovo religijsku groznicu na društvenim mrežama[/caption]

Službenici SPD-a kažu da su od kraja siječnja dobili 6,564 novih članova, dok je uobičajeni ritam oko tisuću mjesečno. U Freiburgu, gradu na jugozapadu Njemačke, lokalni ogranak je ostao bez članskih kartica. "Rekao sam vam da budete brzi!", napisao je na Twitteru SPD-ovac Julien Bender.

Način na koji Schulz animira glasače počinje zabrinjavati i rivale. "Svi koji su rekli da je to kratkotrajna iskra bili su u krivu," rekao je Markus Söder iz CSU-a, sestrinske stranke CDU-a za Financial Times.

Kurt Potthoff, poduzetnik i lider ogranka SPD-a u gradu Fröndenberg kaže da je sada uvjeren u pobjedu socijaldemokrata na rujanskih izborima. "Mi smo zaspali pod Merkel. Sad Schulz trese i budi čitavu naciju".

26. travanj 2024 12:09