Aktualno
StoryEditor

Kako iskoristiti potencijal MBA programa da unaprijedite karijeru

26. Kolovoz 2019.

MBA vam može pomoći napraviti dugo priželjkivani iskorak u karijeri, unaprjeđenje, veću plaću. Pod uvjetom da znate kako iskoristiti njegov potencijal.

U nastavku, Kerstin Knapp, voditeljica ljudskih potencijala u naftnoj kompaniji Puma Energy i diplomantica Global Executive MBA programa te Andreas Landgrebe, partner u tvrtki Boyden Executive Search, objašnjavaju što je zaista važno ako želite osigurati da vam MBA donese željeni iskorak u karijeri.

Od predsjednika kazahstanske energetske tvrtke preko rukovoditelja grupacije za preradu papira pa sve do istraživača za lijek protiv raka u farmaceutskoj tvrtki u Austriji: životopisi studenata koji u sklopu programa Global Executive MBA trenutno pohađaju poslovno sveučilište WU Executive Academy različiti su kao i njihova porijekla. Polaznici programa imaju različite motive – žele produbiti znanje o poslovanju i menadžmentu, žele raditi na osobnom razvoju ili se nadaju da će im MBA pomoći unaprijediti karijeru.

„Global Executive MBA program na sveučilištu WU Executive Academy pružio mi je potrebne temelje,” objašnjava Kerstin Knapp, voditeljica ljudskih potencijala u naftnoj kompaniji Puma Energy, tijekom panel rasprave na temu “MBA i karijere”, koja se nedavno održala na WU Executive Academy. Prema njenim riječima, ona je dobar odabir za karijeru u ljudskim resursim  s obzirom da je diplomirala psihologiju, ali “što se više penješ na korporativnoj ljestvici, to se više zahtijeva od tebe da razumiješ kako tvrtka funkcionira, da razumiješ poslovnu administraciju.”  Kaže da joj je ono što je naučila u sklopu svog MBA pomoglo da dobije holistički pristup i vidi veliku korporativnu sliku: „Sada bolje razumijem mnoge od internih odnosa u mojoj kompaniji.“

Pretjerana očekivanja

Ipak, oni koji misle kako imaju izvrsne šanse za dobivanje seniorske menadžerske pozicije ili za izvanrednu povišicu samo zato što su stekli MBA diplomu često se iznenade.

Kerstin Knapp kaže da ljudi često imaju pretjerana očekivanja: „Mnogi se odluče za MBA jer im karijere stagniraju i očekuju da će im obrazovanje donijeti veću plaću ili unaprjeđenje. Međutim, MBA ne vodi automatski do boljih poslovnih prilika, niti automatski povećava nečiju vrijednost na tržištu rada.“

U nastavku objašnjava da kao HR stručnjak ona na MBA diplomu gleda kao na indikator drugih, važnijih prednosti: „Kao sudionik u MBA programu stječeš mnoge koristi - prije svega osobni razvoj i neprocjenjivu profesionalnu mrežu. Po mom mišljenju, MBA diploma pokazuje da si pun snage i odlučnosti i da želiš nešto promijeniti nabolje.“

Kerstin Knapp sa stajališta HR-a smatra da je važan cijeli paket:

„Kada intervjuiram kandidate, želim od njih saznati što ih motivira, što je njihova strast i koje su njihove vizije. Kandidati bi trebali znati što žele.“

Izvidnica trendova za Vašu karijeru

Andreas Landgrebe, partner u tvrtki Boyden Executive Search, razmišlja slično.

„MBA diploma dobar je dodatak, ali nije garancija da će vas poslodavac platiti dodatnih 10 ili 20 tisuća eura više na godišnjoj bazi. MBA mora biti pravi dodatak vašoj kompaniji, na primjer kada se radi o potencijalnim inovacijama. Njegov vrlo osobni savjet: „Trebali biste pratiti trendove u svojoj industriji. Kao menadžer banke, primjerice možete napisati diplomski rad na temu digitalnog bankarstva i inovativnih poslovnih modela te tako stvoriti dodatnu vrijednost za svoju tvrtku. Prema Andreasu Landgrebeu, glavna motivacija za pohađanje MBA programa nikad ne bi trebala biti samo diploma već „proširivanje vidika“.

Kerstin Knapp također preporučuje da studenti svjesno iskoriste prednosti MBA iskustva kako bi njegovali osobni razvoj, promišljali i stekli dodatnu jasnoću što se tiče pitanja vezanih uz njihovu karijeru, da porade na obrascima ponašanja i najzad da prikupe povratne informacije – kao pojedinci ali i kao rukovoditelji – od svojih kolega.

Najbolji način da odmah iskoristite ono o čemu učite na MBA-u jest da to primijenite na svoj posao tijekom učenja. I to nije jedina korist kojoj se možete veseliti: jedinstvena međunarodna mreža i uzbudljivi poslovni kontakti koje MBA polaznici mogu graditi tijekom pohađanja programa neprocjenjivo su važni na duge staze. Jedan od diplomanata programa Global Executive MBA, Andreas Huber, operativni direktor u 3TS Capital Partners kaže:

„U prvoj godini nakon diplome još sam uvijek znao što smo naučili na statističkom modulu. U drugoj godini znao sam da je postojao statistički modul. Danas, ono što mi je najvažnije jest s kim sam pohađao statistički modul.”

21. travanj 2024 15:08