Aktualno
StoryEditor

Kako je protekao tjedan na financijskom tržištu?

20. Ožujak 2017.
Piše:
Trading Room

Proteklih tjedana završeno je sa objavom rezultata poslovanja kompanija za posljednji kvartal kao i za cijelu 2016. godinu. Rezultati poslovanja su uglavnom bili bolji od očekivanja analitičara što je dalo dodatni zamah rastu dioničkih indeksa na Wall Streetu. Prošli tjedan dionički indeksi zaključili su sa malim rastom cijena, dok je NASDAQ Composite (indeks tehnoloških kompanija) dosegnuo novu rekordnu vrijednost od 5.912,61 bodova.

S druge strane, CROBEX dionički indeks zagrebačke burze, prošli tjedan je doživio najveći pad unutar trgovačkog dana u posljednjih 8 godina uz iznad prosječan promet trgovanja. U jednom trenutku pad je bio veći od 3% da bi se do kraja dana stabilizirao, a idućih dana vratio na prethodnu razinu omogućivši povoljnu kupnju onima koji su znali prepoznati pretjeranu psihološku reakciju tržišta na vijesti o problemima u Agrokoru.

OptimTrader Investment Day - Prilike za profitabilno investiranje u 2017.

Na globalnoj sceni tjedan su obilježile glavne centralne banke diljem svijeta i to američka centralna banka Fed, dizanjem ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, sa raspona od 0.50%-0.75% na 0.75%-1%, dok je britanska centralna banka kamatnu stopu ostavila na rekordno niskih 0.25%. Švicarska centralna banka je nastavila sa ekspanzivnom monetarnom politikom ostavivši kamatnu stopu u negativnom području na minus 0.75% a sve kako bi zauzdali i oslabili jak franak. Istom metodom se služi  i japanska centralna banka, ostavivši negativnu kamatnu stopu od minus 0.10%. Ako uzmemo u obzir da je kamatna stopa europske centralne banke 0%, postavlja se pitanje učinkovitosti takvih mjera. Dok sve razvijene zemlje svijeta čine napore kako bi oslabile svoje valute te na taj način proizvode i usluge učinile jeftinijima, naša domaća valuta kuna je ojačala naspram eura u posljednje dvije godine.

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

 

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

19. travanj 2024 21:51