Aktualno
StoryEditor

Kako ne kompromitirati privatnost na internetu

26. Siječanj 2017.

- Zašto se privatnost u digitalnoj domeni i u dnevnom životu ne tretira isto? Da vas netko prati po cesti, zvali biste policiju. Kako to da nitko ne reagira kada ga prate u virtualnom svijetu? Što učiniti kako bismo zaustavili taj tijek? Tko nadgleda onoga tko nadgleda vas i kome on polaže račune? U ovom vremenu i u digitalnoj domeni, nažalost, nikome - započeo je svoje izlaganje na ovogodišnjem Bug Future Showu Alan Đurić, CTO i suosnivač Wirea upozoravajući na ranjivost korisnika interneta.

>>>ENISA: Ukidanje enkripcije šteti ekonomiji, ugrožava privatnost i sigurnost nevinih

Suosnivač Wirea ukazao je i na to da situacija postaje ozbiljnija jer osim privatnih komunikacija, rizik nosi cijela vertikala interneta stvari, automobilska industrija i digitalno zdravstvo.

Facebook ima gotovo 1,5 milijardi korisnika, financira se gotovo u potpunosti od oglasa, a očekuje se da će još i rasti. Međutim, u tom rastu, svaki Facebook korisnik, koji sada vrijedi 5 dolara, uskoro će vrijediti 10 dolara. Što smo mu, kao korisnici, vrjedniji, to veću cijenu plaćamo našom privatnošću, ali na to i pristajemo prihvaćanjem uvjeta korištenja koje često ni ne pročitamo, upozorio je Đurić. n2n enkripcija

Stoga ovaj mladi tehnički direktor aplikacije za sigurnu komunikaciju Wire ističe važnost čitanja Pravila o privatnosti i Uvjeta korištenja, osobito za one usluge i programe koji su besplatni. Osobitu pažnju trebalo bi skrenuti na to koristi li se cjelovita n2n enkripcija podataka. Također, bitno je provjeriti kako koriste i koliko dugo pružatelji usluga zadržavaju meta podatke o komunikacijama. Dok n2n enkripcija štiti sadržaj dopisivanja, u meta dati su dostupni podaci o tome s kime ste komunicirali, kada, koliko dugo i slično. Usluge koje nisu besplatne ne bi smjele koristiti vaše meta podatke.

>>>Tim Berners-Lee: internet je ‘najveća nadzorna mreža svijeta’

- Bitno je da su krajnji korisnici toga svjesni i da od tvrtki čije programe i alate koriste zahtijevaju veću transparentnost i objašnjenja onoga što piše sitnim slovima i što ni odvjetnici ne mogu protumačiti, kaže Đurić te startupovcima preporučuje da što više koriste Open Source te da sve svoje radove stave tamo jer time raste transparentnost poduzeća.

Suosnivač Wirea ukazao je i na to da situacija postaje ozbiljnija jer osim privatnih komunikacija, rizik nosi cijela vertikala interneta stvari, automobilska industrija i digitalno zdravstvo.

- Ne radi se samo o privatnosti, već i o sigurnosti. Ucjenjuje se ljude time da im se zaključa računalo i natjera ih se da uplate novac kako bi se ono otključalo. Zamislite da vozite autonomni automobil i da vam se najednom brzina udvostruči te da vas se na sličan način ucijeni dok se u opasnosti po život. Budite oprezni i zaštitite se provjerom svega što koristite. Vaša privatnost, digitalna ili u realnom svijetu, ne smije biti kompromitirana, savjetuje Đurić.

19. travanj 2024 22:17