Aktualno
StoryEditor

Kako prevariti samog sebe?

27. Veljača 2018.

Naslov je provokativan, pogotovo zato što na prvu izgleda suprotno od nekih od ključnih ciljeva coachinga – sposobnost samopromatranja i bolje poznavanje samog/same sebe.

No ovoga puta govorimo o dobrim i lošim navikama. Čovjek je biće navike, pa iako racionalno zna da bi neke od uobičajenih postupaka trebalo promijeniti, ili uvesti nove, zdravije i produktivnije navike, obično je lakše držati se standardnih rutina.

>>> Pažnja, pretplatnicima Lidera darujemo vrijedne coach stipendije

Pored robovanja navikama, problem je često u tome što su srednjoročni i dugoročni ciljevi našem umu vrlo daleki i teško zamislivi. Stoga je puno jednostavnije leći pred televizor u trideset petoj, nego si predočiti koliko ćemo u šezdesetoj biti zdraviji da smo u ranije umjesto televizora birali šetnju ili plivanje. Pri tome u treba uzeti u obzir da se radi o duboko ukorijenjenim navikama, čije bi promjena znatno poboljšala naše zdravlje ili donijela značajno bolje životne ili poslovne rezultate (ako se npr. radi o učenju, meditaciji, druženju s obitelji i slično).

Stoga su, u cilju promjena takvih loših navika, svi trikovi i oružja dozvoljeni!

I tu nastupa ‘varanje samog/same sebe‘: kako organizirati život a stvari i postupke posložiti tako da podupiru dobre i obeshrabruju loše navike? Donosimo nekoliko jednostavnih trikova, razmislite o njima i osmislite i svoje vlastite:

  • Bliski odnosi s obitelji: ako nakon napornog radnog dana svaki član obitelji za sebe gleda TV program ili igra igrice, pokušajte s planiranim ‘sastancima‘. Jednom tjedno u planer stavite sat-dva posvećena samo djeci, ili odlazak na piće s partnerom/icom.
  • U smartphone app unesite fitness cilj – pola sata hodanja dnevno. Prošetajte stepenicama na kad iznad i popričajte s kolegama – dobili ste istovremeno malo kretanja i socijalni kontakt, koji je po najnovijim istraživanjima jedan od ključnih preduvjeta zdravlja.
  • Subotu poslije podne proglasite vremenom za izlazak na svjež zrak. Neka vas alarm podsjeti na izlazak. Za dodatnu motivaciju, obvežite se da ćete svaki puta kad usprkos alarmu ostanete u zatvorenom, manju svotu novca donirati jednoj od udruga čiji su vam ciljevi posebno odvratni.

Svoje ‘trikove‘ možete pratiti na smartphone aplikacijama, ili dogovorite s kolegom ili prijateljem da međusobno pratite ostvarenje svojih ciljeva. Kakve god trikove izabrali – isplati se prevariti vlastiti um u bitci za kvalitetniji život!

26. travanj 2024 14:22