Aktualno
StoryEditor

Kako riješiti problem masovnog turizma?

18. Srpanj 2018.

Turizam donosi mnogo koristi lokalnom stanovništvu popularnih turističkih destinacija koje mahom živi od posjete gostiju, no također može utjecati na kvalitetu života tih istih ljudi koji od njega profitiraju, može izazvati otuđenost i štetu kulturnom naslijeđu grada.

>>>BBC: Dubrovnik ‘stenje pod teretom turističkog vala’

Problem prenapučenosti izazvao je prosvjede diljem Europe i pozive za tzv. odgovornim turizmom. No problem je već toliko eskalirao da se promjena čini gotovo nemogućom.

Guardian nudi neka od rješenja, poput ideje da se turiste rasprši na šire područje promocijom malog broja turističkih zanimljivosti ili popularizacijom nekih novih atrakcija.

Dobra je ideja i poticati turiste da posjećuju destinaciju izvan sezone ili u vrijeme kada je manja gužva, kao i ograničiti broj turista.

Profil turista koji posjećuje određene destinacije ovisi i o tome kako se ona promovira, primjerice, ističe li se kao destinacija za noćni provod ili za kulturu.

>>>Anarhisti zbog masovnog turizma prijete novim napadima u Barceloni

Najbitnije je u cijeloj priči imati dobar plan, prvenstveno znati koliko se točno turista želi privući i što je za to potrebno.

U svakom slučaju, lokalni bi stanovnici trebali uvijek imati prioritet pred turistima, bilo da je u pitanju smještaj, infrastruktura ili dostupnost raznim službama, zaključuje londonski list.

19. travanj 2024 09:44