Aktualno
StoryEditor

Kako stvoriti plodno tlo i unaprijediti institucionalni okvir za ulaganje u Hrvatskoj?

24. Ožujak 2017.

Odgovore na pitanja kako stvoriti plodno tlo i unaprijediti institucionalni okvir za ulaganje u Hrvatskoj tražili su sudionici prve panel diskusije dvodnevne Liderove konferencije Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost koja od jutros traje u Medulinu.

>>>FOTO: Počela konferencija koja će rezultirati Medulinskim zaključcima

Na pitanje o prevladavanju usporene administracije i ubrzavanju izdavanja dozvola za gradnju, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je da slijedi digitalizacija koja će umanjiti greške, povećati transparentnost i pravnu sigurnost, te da se ove godine kreće u spajanje katastra i zemljišnih knjiga. Na primjedbu moderatora, glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića, da je stanje u zemljišnim knigama jako loše, priznao je Kuščević da se knjige temelje na papirima iz vremena Franje Josipa i da sada imamo kaos, ali da će se raditi nove izmjere, da će na novim knjigama raditi jedna institucija.

>>>Jurčić: Trebamo ciljano krenuti u lov na ulagače

Na još jedan problem ulaganju, problem nedostatka radne snage upozorio je drugi moderator panel diskusije, Darko Tipurić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, a ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić rekao da su značajno povećali kvote za uvoz radne snage s kojom muku muče sektori turizma, građevinarsva i brodogradnje. Govorio je Ćorić i o vladinim mjerama zapošljavanja te da čine sve kako bi kreirali stabilno i poticajno okruženje za gospodarski rast. Da sustav obrazovanja ne prati potrebe tržišta rada primijetio je Luka Burilović iz Hrvatske gospodarske komore, istaknuvši kako HGK predlaže sustav dualnog obrazovanja po austrijskom i njemačkom modelu u kojem bi obrazovni sustav bio usko povezan sa gospodarstvom. Na pitanje tko bi u inozemstvu trebao privlačiti strane ulagače, rekao je Burilović kako upravo potpisuju ugovor s Ministarstvom vanjskih poslova o otvaranju još sedam predstavništva HGK, uz dva postojeća u Moskvi i Bruxellesu.

Ljubo Jurčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta rekao je da bi pri privlačenju stranih investicija trebalo uzeti u obzir koje resurse imamo i razmisliti kome bi ti resursi u svijetu dobro došli, pa diverzantski uskočiti u velike strane kompanije i vidjeti kakve su njihove strategije. Rekao je Jurčić i da bi naša orijentacija  trebala biti konkuriranje onim zemljama u kojima je plaća veća nego u Hrvatskoj.

11. travanj 2024 19:43