Aktualno
StoryEditor

Kako tražiti novi posao, a da sadašnji poslodavac za to ne sazna?

08. Srpanj 2016.
Piše:
Ana-Marija Vidjak

U potrazi za novim radnim mjestom, nerjetko nas zabrinjava mogućnost da trenutni poslodavac sazna za to.  Što učiniti u takvim situacijama kako bismo rizik sveli na minimum?

Pitanje:

Radim u jednom poduzeću te vodim nekoliko klijenata. Kako nisam više zadovoljna uvjetima koji mi se pružaju ovdje gdje radim 5 godina, tražim pomalo posao drugdje. Jedan od gore spomenutih klijenata je objavio natječaj za posao koji me zanima. Moj problem je u tome kako to iskomunicirati i javiti se na natječaj te trebam li se uopće javiti jer me strah da se to ne sazna u postojećoj firmi što ne bih htjela. Hvala na odgovoru.

Odgovor:

Razumljiva je Vaša nelagoda budući da se radi o osjetljivom teritoriju. Ipak, imajte na umu da u poslovnom svijetu mora postojati određena doza diskrecije. Kada je ne bi bilo, tko bi i pod koju cijenu mijenjao radno mjesto? Bez obzira radi li se o eventualnom klijentu, kao kod Vas, ili o potpuno trećoj firmi, činjenica je da niste zadovoljni postojećim radnim uvjetima i odlučili ste potražiti novi posao.

Budući da se radi o natječaju za radno mjesto koje Vas zanima, bilo bi šteta ne javiti se, zar ne?

Ako se slažemo oko toga, nameće se pitanje kako se javiti na spomenuti natječaj i osigurati, onoliko koliko je moguće, da se to ne sazna u Vašem poduzeću.

Osim toga, jedna od Vaših prednosti prilikom javljanja na natječaj je činjenica da ste nekim zaposlenicima te druge firme poznati. I ne samo da Vas znaju, oni mogu (i trebali bi biti) Vaša osobna reklama, odnosno preporuka. To Vas, barem u prvom koraku, čini zanimljivijim kandidatom od drugih osoba koje će se javiti na natječaj. Osim zanimljivog CV-a i potrebne stručnosti i iskustva, Vi imate u “njihovim redovima” osobe koje Vas poznaju i s kojima već neko vrijeme gajite profesionalne odnose. To Vas čini osobom od krvi i mesa u njihovim očima, dok su ostali kandidati zasad još uvijek osobe samo “na papiru”.

Čini mi se da ovdje imamo dva momenta koji ne samo da su svaki za sebe bitni već se i lijepo nadopunjavaju: moment Vaše potrebe za diskrecijom i moment osobnog poznanstva, odnosno preporuke. Stoga predlažem da upravo pomoću poznanstva koje imate nastojte osigurati i diskreciju. Konkretno, to bi značilo da razgovarate s osobom s kojom surađujete (i imate dobar odnos!) te da joj najavite svoj interes za objavljeni natječaj. Također, tom prillikom naglasite koliko Vam je važno da Vaš interes i javljanje ostane nepoznanica trenutnom poslodavcu. Ukoliko Vam se čini adekvatnim, zamolite spomenutu osobu da bude karika između Vas i službe koja je objavila natječaj. Na ovaj način ćete sve potrebne dokumente poslati preko svog kontakta, a ne redovnim kanalima. Time smanjujete broj ljudi uključen u čitanje Vaše molbe i ostalih dokumenata pa se tako smanjuje i rizik prenošenja informacija do Vašeg poslodavca. Vjerujem da će osoba s kojom imate dobru suradnju to rado učiniti za Vas, a tim činom će i indirektno biti Vaša preporuka za ovo radno mjesto. Čak i ako otvoreno sama ne ponudi nahvaliti Vas eventualnom novom poslodavcu, indirektno Vas je podržala u namjeri prenijevši Vaše dokumente.

Sad kada smo to riješili, evo i jednog pitanja za Vas: kada bi Vaš trenutni poslodavac znao da niste zadovoljni, bi li Vam mogao ponuditi neke nove uvjete zbog kojih biste ostali u postojećoj firmi? Razmislite…pa možda odgovor na ovo može biti povod za neko novo pitanje s Vaše strane.

20. travanj 2024 13:55