Aktualno
StoryEditor

Kako tvrtke koriste zaposlenike da rade robotski posao

22. Srpanj 2018.

Velik broj kompanija suočenih sa sve izraženijim pritiskom da unaprijede poslovanje modernom tehnologijom otkrio je jeftiniji način da odgovori na zahtjeve - treniraju ljude da rade posao robota i na taj način zaobilaze uobičajene tehničke poteškoće koje dolaze s uvođenjem noviteta, piše Guardian.

>>>Privatnost je uskrsnula i popularnija je nego ikad

Primjerice, Google je svojim korisnicima obećao prestati s praksom računalnog skeniranja sadržaja Gmail inboxa, no pristup privatnim podacima i dalje ima treća strana - razni developeri softwarea.

Tu su još neki primjeri: startup kompanija SpinVox, koja pretvara voicemailove u tekstualne poruke, optužena je da umjesto robota koristi ljude; Edison Software je umjesto chatbotova zaduženih za dogovaranje sastanaka i provjeravanje e-mailova korisnika koristio inženjere za umjetnu inteligenciju; aplikacija Expensify zadužena za skeniranje poslovnih i osobnih računa te kreiranja troškovnika također je umjesto tehnologije djelomično koristila i ljude.

Čak se i Facebook, koji je masovno ulagao u umjetnu inteligenciju, oslanjao na ljude za slučaju svog virtualnog Messenger asistenta.

>>>Kako ne kompromitirati privatnost na internetu

U nekim slučajevima ljudi su tu samo kako bi sustav učinili točnijim i pomogli pri "učenju" umjetne inteligencije za preuzimanje posla, no u drugim slučajevima kompanije tvrde da koriste AI tehnologiju, iako zapravo posao obavljaju ljudi.

Ovakvo prikrivanje informacija korisnicima nije nimalo etično, upozoravaju psiholozi, pogotovo u svjetlu spoznaje kako postoje i slučajevi u kojima roboti glume da su ljudi.

20. travanj 2024 16:48