Aktualno
StoryEditor

Kako umjetna inteligencija može transformirati javne servise

03. Svibanj 2019.

Javne službe pripremaju se za djelovanje u službi Industrije 4.0. Javni servisi imaju veliki potencijal da u svoj rad unesu promjene koje znatno mogu unaprijediti kvalitetu i razinu javnih usluga. Pozitivnih primjera sve je više, a što se još sve može učiniti i kakve se mogućnosti skrivaju u tehnološkim novotarijama svakako će biti riječi na trećem izdanju business foruma 4. industrijska revolucija koji će se održati 17. svibnja u zagrebačkom Branimir centru.

Koja je zapravo uloga AI-ja u javnom sektoru?

Vlade kojima u radu pomaže AI nisu godinama udaljene, one su već tu. Najučinkovitije javne institucije širom svijeta danas se oslanjaju na umjetnu inteligenciju kako bi povećale zadovoljstvo građana i radile učinkovitije.

Primjerice, na mnogobrojne upite građana vrlo točno i brzo može odgovoriti AI. Javna tijela koja inoviraju svoje usluge i prilagođavaju komunikacijske kanale građanima, doprinose općem zadovoljstvu društva u cjelini, ali i omogućuju da se optimiziraju javne usluge koje donose prihode.

- Umjetna inteligencija jedna je od ključnih sastavnica i poluga digitalne transformacije – kako pojedinih poduzeća, tako i javnih servisa. Pametni roboti, virtualna stvarnost, napredna analitika, autonomna vozila, inteligentne stvari – sve su to tehnologije koje su već dostupne i u primjeni, te značajno utječu na poslovne ekosustave, kao i na naš svakodnevni život - kaže Ivan Maglić iz Gartner Adriatic/Calisto koji će na konferenciji 4. industrijska revolucija održati predavanje o upotrebi umjetne inteligencije u transformaciji (javnih) servisa, a potom moderirati panel Javne usluge u službi Industrije 4.0.

Koja su najčešća područja primjene umjetne inteligencije i kako neke organizacije koriste ove mogućnosti i tehnologije? Na koji način umjetna inteligencija transformira interne procese te kako može pomoći u unapređenju javnih usluga? Na ova i slična pitanja svoje će odgovore ponuditi državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić, državna tajnica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac te predsjednik Uprave Klimaopreme Sergio Galošić.

23. travanj 2024 18:00