Aktualno
StoryEditor

Kakvu energetsku strategiju treba Hrvatska?

08. Lipanj 2017.
Piše:
Tomislav Blagaić

„Hrvatska treba energetsku strategiju koja će pokrenuti energetsku tranziciju, prema našim proračunima trebalo bi graditi cca 50-100 MW vjetra i isto toliko solara godišnje, čime bi se optimirao i broj radnih mjesta u novim sektorima.“ navodi  dr. Neven Duić iz Hrvatske energetske tranzicije, koji će na predstojećoj Energetskoj konferenciji 13. lipnja predstaviti optimalni model energetske strategije.

>>>Energetska budućnost Hrvatske: Geotermalna energija – tako blizu, a tako daleko

[caption id="attachment_277865" align="alignright" width="300"] Neven Duić[/caption]

„Potrebno je pokrenuti demokratizaciju energetike, stavljajući u funkciju krovove zgrada za sunčeve elektrane, te promicanjem prosumerskog modela tzv. protrošača/prokupaca. Kao turistička zemlja Hrvatska će morati brzo odgovoriti na izazove elektrifikacije prometa. Grijanje i hlađenje treba u gusto naseljenim područjima prebaciti na centralizirane toplinske sustave, da bi se pripremilo teren za kasnije potrebe za balansiranjem obnovljivih, a u rjeđe naseljenim područjima na dizalice topline. Treba sadašnji dvotarifni sustav zamijeniti dinamičkim 15-minutnim tarifama, koje će svim prosumerima, ali i potrošačima omogućiti sudjelovanje u tržištima, te smanjivanje cijene električne energije. Za to je potrebno digitalizirati energetiku, što je veliki potencijal za našu industriju, još uvijek nije prekasno za ulazak. Plin kao tranzicijsko gorivo znači uglavnom kao gorivo za fleksibilne kogeneracije i visokotemperaturne procese koji se ne mogu elektrificirati.“ dio je teza koje će dr. Duić detaljno navesti na Energetskoj konferenciji.

Liderova Konferencija o energetici na kojoj je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike glavni pokrovitelj od ove godine održava se dva dana 13. i 14. lipnja. Prvi dan je posvećen energetskoj strategiji i plinskom biznisu, a drugi dan je posvećen isključivo obnovljivim izvorima energije.

>>>Konferencija o energetici: Stanje u energetici s pozicije investitora

Prvi dan će na Konferenciji još izlagati Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ivica Jakić, konzultant iz Alpiq SE, Branko Radošević iz Croduxa, Tomislav Čorak iz Boston Consulting Group, Slavko Viodović iz Infodoma i Anto Bajo iz Instituta za javne financije.

Više o konferenciji nađite na https://konferencije.lider.media/energetika/

20. travanj 2024 08:06