Aktualno
StoryEditor

Kalafatić: Uprava Luke Rijeka učinit će sve da se negativni trendovi preokrenu

12. Listopad 2018.

Član Uprave Luke Rijeka Tomislav Kalafatić izjavio je u petak da će nova Uprava učiniti sve što može da se negativni trendovi u Luci Rijeka preokrenu i da Luka uhvati priključak s konkurencijom te da pri tome treba potporu ministarstava, lokalne uprave i socijalnih partnera.

Kalafatić je to rekao nakon izvanredne sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije o stanju u Luci Rijeka. Sjednica je sazvana na zahtjev lučkih sindikata, koji su stanje u toj tvrtki ocijenili zabrinjavajućim.

>>>Zamjenska ulaganja i optimizacija ‘prepolovili’ dobit Luke Rijeka u prvom polugodištu

Smatra razumljivim interes lokalne zajednice i socijalnih partnera za sudbinu Luke Rijeka, s obzirom na to da je ona jedan od najvećih poslodavaca u gradu.

Kako je najavio, nova Uprava će zajedno sa socijalnim partnerima i lokalnim sudionicima učiniti sve za razvoj riječkog prometnog pravca, kako bi se negativni trendovi prisutni 10 do 20 godina preokrenuli i uhvatio priključak s konkurencijom u jadranskom bazenu, dodavši da pri tome misli na luke Trst i Kopar. Rekao je da će Uprava učiniti svoj dio posla, ali da mora imati potporu svih, ponajprije resornih ministarstava, lokalne uprave i socijalnih partnera.

Na pitanje što očekuju od Vlade i ministarstava, rekao je da se u zadnje vrijeme puno govori o obnovi pruge od Rijeke do Zagreba, što bi bilo dobrodošlo. Naveo je da bi se mogle popraviti i stvari operativne naravi, kako bi lučke operacije mogle bolje funkcionirati. Rekao je da će, da bi se operativna obala u Rijeci obnovila i učinila konkurentnijom, biti potrebna ulaganja.

Na pitanje o padu prometa u prvih šest mjeseci za oko 17 posto, Kalafatić je rekao da negativni trendovi traju već desetljećima.

Nova Uprava je došla na početku godine, a u prvom kvartalu je pad bio čak 24 posto, naveo je, dodavši da je ukupni promet u Luci takav da i jedan izostanak broda stvara ogromnu razliku u prometu.

"Nije realno da će se trend preokrenuti u šest mjeseci, ali smatram da se radom i investicijama, podrškom države i lokalne zajednice to može preokrenuti te da će se to i dogoditi", rekao je Kalafatić.

>>>Mihotić: U fokusu Kineza ulazak u riječku i zadarsku luku

Na pitanje o prometu u prvih devet mjeseci, najavio je da će ti podaci biti objavljeni do kraja listopada.

Upitan je li točno da Luku napušta većinski vlasnik, poljska tvrtka OT Logistics, Kalafatić je rekao kako može samo ponoviti da o tome u toj tvrtki ne razmišljaju.

Kalafatić je još rekao da su u stalnom kontaktu sa sindikatima, Radničkim vijećem te izravno s radnicima, kako bi im prenijeli poruku da su došli unaprijediti Luku te da s time mogu očekivati i bolje uvjete rada. O kolektivnom ugovoru će pregovarati, a pripreme za pregovore su u tijeku.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić rekao je da država, iako više nije većinski vlasnik Luke Rijeka, aktivno prati razvoj događaja te da će, bude li trebalo, reagirati zajedno s mirovinskim fondovima.

Većinski vlasnici Luke Rijeka su poljski OT Logistics i mirovinski fondovi, koji su preuzeli upravljanje od siječnja ove godine.

Upoznati smo s poslovnim procesima u Luci Rijeka i u stalnom smo kontaktu s Nadzornim odborom i Upravom, aktivno pratimo situaciju i u razgovorima smo s mirovinskim fondovima, rekao je Petrinić.

>>>Luka Rijeka u prvom kvartalu uprihodila 40,7 milijuna kuna, rashodi pali za 4 posto

Predrag Kramarić iz Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke rekao je kako se nada da je današnji sastanak prvi korak u iznalaženju rješenja, jer je očigledno da stanje nije najbolje. Sindikat po njegovim riječima zabrinjava pad prometa u prvih šest mjeseci ove godine.

"Posla je nedovoljno, imamo sve lošije uvjete, pao je promet i želimo reagirati", kazao je.

20. travanj 2024 07:59