Aktualno
StoryEditor

Kalanick prodaje dio udjela u Uberu za oko 1,4 milijarde dolara

05. Siječanj 2018.

Suosnivač Ubera Travis Kalanick, koji je u lipnju pod pritiskom dioničara podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, prodaje gotovo trećinu svog 10-postotnog udjela u toj tvrtki za posredovanje u uslugama prijevoza, za oko 1,4 milijarde dolara.

Kalanickova prodaja je dio dogovora s konzorcijem predvođenim japanskom korporacijom SoftBank Group, koji preuzima 17,5 posto udjela u Uberu, uglavnom kupnjom dionica od ranih investitora i zaposlenika.

SoftBank je prošlog tjedna postigao sporazume s dioničarima spremnima na prodaju, a posao će biti zaključen početkom ove godine, doznaje se iz Ubera.

>>>Uber testira pretplatnički model za uslugu UberEats

Prema ponudi Softbanka, vrijednost Ubera iznosi 48 milijardi dolara, oko 30 posto manje od prethodne procjene od 68 milijardi dolara. Međutim, ulagački konzorcij također planira uložiti 1,25 milijardi dolara svježeg kapitala u kompaniju pri staroj, višoj procijenjenoj tržišnoj vrijednosti.

Kalanick je ponudio prodaju polovice svojih dionica, ali zbog postojanja ograničenja koliko će SoftBank kupiti, prodat će ih samo 29 posto, kazao je Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Ostali ulagači također neće moći prodati onoliko dionica koliko su se nadali, a zbog postojanja raširenog interesa za prodaju.

>>>Davor Tremac: Čeka nas uzbudljiva budućnost sa sve manje automobila na cestama

Bivši glavni izvršni direktor tvrtke Kalanick posjeduje 10 posto tvrtke, što znači da će se prodajom ‘rasteretiti‘ 2,9 posto dionica Ubera te zaraditi oko 1,4 milijarde dolara, kazao je izvor. Kalanickov glasnogovornik odbio je išta komentirati, a niti SoftBank i Uber nisu bili dostupni za komentar.

Prodaja bi Uberovog suosnivača po prvi puta učinila milijarderom, i to ne samo na papiru. Naime, Kalanick nikad prije nije prodao dionice tvrtke koju je vodio gotovo deset godina, rekao je izvor.

19. travanj 2024 02:49