Aktualno
StoryEditor

Kalašnjikov se s oružja bacio na električne automobile, kani konkurirati Tesli

24. Kolovoz 2018.

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov predstavio je u četvrtak svoj električni automobil i priopćio da tom novom tehnologijom kani konkurirati Tesli Elona Muska.

Tvornica Kalašnjikov, u svijetu najpoznatija po brendu automatske puške AK-47, pokazala je javnosti prototip svog eletričnog automobila CV-1, svijetloplave boje i retro dizajna, na sajmu obrambene industrije pokraj Moskve. Auto izgledom podsjeća na legendarni tip ‘moskviča‘ iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

U Kalašnjikovu se hvale da su razvili neke visokotehnološke elemente za svoj "električni superauto", uključujući i "revolucionarni" inverter. Vozilo može proći 350 kilometara s jednim punjenjem.

>>>Kineski Byton prikupio 500 milijuna dolara kako bi konkurirali Tesli

- Razvijamo vlastiti koncept električnog superautomobila, temeljenog na nekoliko originalnih sustava koje smo sami razvili, kaže Kalašnjikov.

- Ta će nas tehnologija izjednačiti s globalnim proizvođačima električnih automobila poput Tesle i pretvoriti nas u njihove konkurente.

Kalašnjikov već godinama pokušava proširiti svoje brend, pa je tako nedavno na tržište plasirao svoju modnu liniju, kišobrane i mobitele.

Igorek

Rusi su na društvenim mrežama dvojako reagirali na navodni "superauto".

- Vaši tenkovi su odlični, ali bilo bi puno bolje da se držite podalje od automobila, napisao je jedan korisnik.

>>>Renault ulaže milijardu eura u proizvodnju električnih automobila

Početkom tjedna već su ismijali borbenog robota što ga je Kalašnjikov predstavio na istom sajmu. Golemi stroj zlatne boje, navodno nazvan Igorek, u razvojnoj je fazi, ali je odmah postao predmetom podsmijeha.

- Netko je previše gledao Robocopa, napisao je netko na Twitteru, misleći na holivudski film iz 1987. godine.

19. travanj 2024 13:32