Aktualno
StoryEditor

Kalendar: Odbrojavanje do Brexita

05. Ožujak 2017.

Prema članku 50., premijerka Theresa May mora predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku tijekom ožujka uputiti pismo kojim najavljuje izazak Britanije iz EU. Reuters je objavio kako izgleda raspored događanja u naredne dvije godine, koliko će trebati da dođe do Brexita.

Članak 50 - pismo

13. ožujak - dotad britanski parlament najranije može prikupiti sve dozvole za ono što Britanci nazivaju neopozivim razvodom

15. ožujak - Tusk želi da mu May pošalje pismo do sredine ožujka kako bi europske vođe mogle na njega reagirati tijekom EU summita koji će se održati 6. travnja

20. ožujak - kako bi isfrustrirala antibrexitovski nastrojen škotski SNP, May bi mogla pričekati s pismom dok ne prođe SNP-ov kongres koji je zakazan za 17. i 18. ožujak

25. ožujak - preostalih 27 europskih vođa sastaje se u Rimu kako bi obilježili 60. godišnjicu od osnivačkog sporazuma. May možda neće htjeti kvariti zabavu zahtjevom za razvod baš u to doba. Što samo vodi do 31. ožujka, roka za predaju zahtjeva koji su si Britanci sami zacrtali.

Summit, smjernice, preporuke

6. i 7. travanje - 27 članica EU zakazalo je summit kako bi pripremili smjernice za izvršni pregovarački tim EU kojeg će predvoditi Michel Barnier. EU treba oko četiri tjedna da se pripremi za summit, tako da ga svaka odgoda slanja pisma može dodatno usporiti.

14. travanj - Veliki petak. Ako Tusk neće moći održati summit prije njega, morat će ga odgoditi nakon uskrsnih praznika

23. travanj - počinju predsjednički izbori u Francuskoj, trebalo bi prije njih...

15. svibanj - francuski predsjednik Francois Hollande predaje vlast nasljedniku koji je izabran u drugom krugu izbora 7. svibnja

travanj-svibanj - Barnier će danima razgovarati o tome kako strukturirati pregovore

Direktive

Bit će sazvan niz sastanaka ministarskih vijeća specijaliziranih za određena područja, bez Britanaca, kako bi se dogovorile zakonske ‘pregovaračke direktive‘ koje će obvezivati Barniera i njegov tim

Pregovori oči u oči

Nakon devet mjeseci lažnog rata otkad je 23. lipnja referendumom izglasan izlazak Britanije, britanski će pregovarači predvođeni tajnikom Brexita Davidom Davisom konačno sjesti s predstavnicima EU. To će vjerojatno biti u svibnju. Razgovori će vjerojatno početi s određivanjem o čemu će se kada raspravljati i kako rasporediti teme.

Dogovor o razvodu

prosinac 2017 - Bruxelles želi osnovni dogovor Ugovora o povlačenju do kraja godine, na primjer, izračun britanskih neriješenih obveza, kako tretirati britanske iseljenike, kao i one iz EU, kako riješiti otvorena pravna pitanja, nova pravila o granicama.

Budući odnosi

2018. -May želi cjelokupni sporazum o slobodnoj trgovini. Mnogima se dvije godine ne čine kao dovoljno dug period da bi se postigao takav dogovor, a Bruxelles ne želi ni započinjati takve razgovore dok ne padne dogovor o razvodu. Međutim, London i neke članice Europske unije mogle bi vršiti pritisak da se paralelno s dogovorom o izlasku vode i razgovori o trgovini. Čini se da će biti potrebni i posebni dogovori kako bi se riješili problemi poput onoga irske granice.

listopad 2018. - Barnierov rok za Ugovor o povlačenju, kako bi ga Europski parlament i većina Europskog Vijeća mogli ratificirati do ožujka 2019.

Rođendan

15. ožujak 2019.  - Britanija će napustiti EU. U svakom slučaju, trebala bi izaći dvije godine nakon pisma premijerke May. Britanci bi mogli izaći i prije, ako postignu dogovor, a isto tako rok se može i produljiti ako se svi slože da je potrebno više vremena. Međutim, Bruxelles želi da se Brexit odvije prije izbora u EU koji su predviđeni za svibanj 2019. Unatoč brojnim prijetnjama da nema dogovora, rijetki su oni koji žele takav kaos.

Prijelazno razdoblje

May i vođe EU smatraju da će vjerojatno biti potrebne prijelazne odredbe kako bi se dobilo na vremenu za određivanju uvjeta budućeg trgovanja i kako bi pojedinci i pravne osobe imali vremena da se prilagode na razvod. Mnogi su oni koji smatraju da će biti potrebne još dvije, a prema nekima čak i pet godina do konačnog dogovora.

24. travanj 2024 01:56