Aktualno
StoryEditor

FOTO: Kaltenberg se vratio u RH greenfield investicijom od 10 milijuna eura. Pogledajte je!

12. Travanj 2019.

Osnivači Oktoberfesta te autori bavarskog Zakona o čistoći piva vratili su se u Hrvatsku. U Industrijskoj zoni Kukuljanovo otvorena je nedavno pivovara Kaltenberg, koja je devedesetih imala značajan udio na našem tržištu.

Kaltenberg je brend u vlasništvu tvrtke König Ludwig International kojom upravlja Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ Luitpold od Bavarske, član Bavarske kraljevske obitelji Wittelsbach. On se nije mogao pomiriti s činjenicom da da su Dalmatinci izgubili ‘svoje‘ pivo Kaltenberg koje se devedesetih proizvodilo u Jadranskoj pivovari u Splitu i vratio se na tržište s prvom svojom greenfield investicijom u Hrvatskoj vrijednom 10 milijuna eura.

Novu pivovaru u Kukuljanovu tako čine suvremeni i tehnološki napredni pogoni, najsuvremeniji laboratorij za kontrolu kvalitete, ali sve to ne može zamijeniti znanje i umijeće njemačkog majstora pivara Sebastiana Bauera koji u pravim omjerima kombinira samo četiri glavna sastojka - hmelj, slad i ječam te vodu. Sva njihova piva proizvode se samo i isključivo od ta četiri sastojka jer to nalaže bavarski zakon iz 1516. godine. I drže ga se i danas.

Kaltenberg će ponovno u Hrvatskoj zauzeti svoj dio tržišta, kazao je predsjednik Uprave novootvorene pivovare Kaltenberg Gordan Putanec. U njoj se danas, na zemljištu površine 10 tisuća kvadratnih metara, pivo proizvodi, skladišti i distribuira. Za početak cilj je proizvodnja od 30-50 tisuća hektolitara piva godišnje, a kako će se investicija širiti, što je strateški plan, tako će rasti i proizvodnja na 100.000 hektolitara.

- Mi znamo koji su glavni igrači na domaćem tržištu i njihovu tržišnu poziciju ne želimo dirati. Naš je plan ‘vratiti‘ tržište Dalmacije i Istre, gdje već sad imamo dobre pokazatelje. Osim za hrvatsko tržište, ovdje proizvodimo i pivo za izvoz, a glavna tržišta su nam Bosna i Hercegovina, Italija i Grčka - rekao je Putanec i dodao kako je njihova glavna prednost to što su mali pa se lakše i brže mogu prilagođavati tržištu.

Pivovara je za početak predstavila dvije varijante Kaltenberg piva, Kaltenberg Pils i Kaltenberg Hefeweissbier te lokalno riječko pivo Tars, koje je ime dobilo po latinskom nazivu Trsatke kule. Proizvedene su i dvije varijante Ludwig’s craft piva - Ludwig’s Session Lager i Ludwig’s Hoppy Lager, te tamno pivo König Ludwig Dunkel, a noviteta će biti još, najavio je Putanec.

U sklopu kompleksa otvoren je i restoran Ludwig‘s gastro pub koji raspolaže sa 150 unutarnjih sjedećih mjesta te pivskim vrtom koji može primiti još 150 gostiju. Restoran odiše industrijskim, vintage dizajnom, s velikom staklenom stijenom kroz koju posjetitelji mogu vidjeti proizvodnju piva.

Inače, obitelj Wittelsbach od 738. godine vladala je Bavarskom, a u proizvodnji piva prisutna je od 1260. godine postavivši svjetski priznate standarde u proizvodnji piva poput Bavarskog zakona o čistoći piva iz 1516. godine., monopola nad pšeničnim pivom, te osnovala poznati Oktoberfest i svjetski renomiranu akademiju pivara na Sveučilištu Weihenstephan.

19. travanj 2024 21:28