Aktualno
StoryEditor

Kanadsko vijeće za elektroničke medije: ‘Fuck‘ je OK za radio i TV

11. Studeni 2017.

Kanadske vlasti odlučile su da psovka ‘fuck‘ više nije tabu kada je riječ o emisijama na francuskom jeziku, s obzirom na to da se učestalo upotrebljava, javlja Guardian.

Kanadsko vijeće za elektroničke medije (CBSC) prethodno je tu riječ klasificiralo kao prikladnu samo za odrasle, te je zabranilo izgovaranje te riječi na radiju i televiziji u vrijeme dok su djeca još uvijek budna, a nakon toga smije se koristiti samo uz prethodno upozorenje.

>>>Psovka doprinosi postizanju veće snage i brzine

No, promijenili su mišljenje nakon pritužbi slušatelja da je radio stanica koja emitira program na francuskom, CKOI-FM, dvaput ove godine u eteru koristila tu psovku. U prvom slučaju psovku je izrekla pjevačica Madonna tijekom ženskog marša u SAD-u protiv Donalda Trumpa, dok je u drugom slučaju pjevač grupe Green Day, Billie Joe Armstrong, tijekom koncerta izgovorio ‘fuck‘, a snimka je puštena u eteru.

CBSC se složio s tvrdnjom da je riječ ‘fuck‘ dio standardnog francuskog jezika, stoga nema jednaku vulgarnu konotaciju kada se koristi u tom jeziku.

>>>Nedostatak kućnog odgoja glavni je krivac za neprimjerena ponašanja na poslu

CBSC u svojoj odluci ističe da, u tom smislu, jezik evoluira, te odražava trenutno stanje društva. Istaknuli su da, ako se riječ koristi rijetko, a ne kao uvreda upućena određenoj osobi, smatrat će se prihvatljivom.

 

18. travanj 2024 11:16