05. ožujak 2018.

Karamarko: U Hrvatskoj sve još miriše na nju - Udbu

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u nedjelju je poručio, nakon što je Općinski kazneni sud u Zagrebu oslobodio Josipa Manolića optužbe za klevetu koju je Karamarko podnio zbog Manolićeve tvrdnje da je bio suradnik Udbe, poručio da Manolić s pravom kaže da je pobjednik jer u Hrvatskoj sve još miriše na Udbu.

"Da sam bilo kada svjetonazorski pripadao njima, danas bih vjerojatno bio premijer Republike Hrvatske. Josip Manolić s pravom kaže ‘ja sam pobjednik‘! I, nažalost, u pravu je, jer u Hrvatskoj ‘sve još miriše na nju‘ - Udbu", napisao je Karamarko na svom facebook profilu komentirajući presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

>>>Sud: Manolićeva tvrdnja da je Karamarko surađivao s Udbom nije kleveta

Općinski kazneni sud u Zagrebu u petak je oslobodio Josipa Manolića optužbe za klevetu koju je Tomislav Karamarko podnio zbog Manolićeve tvrdnje da je bio suradnik Udbe objavljene u tjedniku Nacional u lipnju 2015. Manolić je oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda Tomislava Karamarka iznošenjem "neistinih činjeničnih tvrdnji" jer nije bila dokazana namjera klevete.

‘U ovom sudskom postupku, kao i u brutalnim difamacijama protiv mene za vrijeme predizbornih kampanja kada je Domoljubna koalicija nezaustavljivo pobjeđivala, pokazali su pred licem cijele hrvatske javnosti tko su oni, a tko sam ja‘.

Karamarko je na svom facebook profilu iznio i Manolićevu političku biografiju u kojoj je, uz ostalo, podsjetio da je Manolić bio visokorangirani dužnosnik Udbe koji je nadzirao sve zatvore za političke zatvorenike u SFRJ te je bio i šef Sekretarijata unutarnjih poslova (SUP) u bivšoj Jugoslaviji.

>>>Brkić: Prije Hrvatske, treba lustrirati HDZ

"Dakle, Josip Manolić, osoba s tako osebujnom reputacijom iz prošlosti, na općinskom je sudu oslobođen optužbe za klevete u procesu u kojemu sam ga tužio za nanošenje štete mom ugledu i časti. Iako smo tijekom procesa, što dokumentima, što svjedočenjem relevantnih svjedoka, dokazali da je Manolić lagao i klevetao, sutkinja, slobodnom prosudbom, zaključuje kako ‘nije utvrđena namjera‘ klevetanja. Dakle - čisti Manolićev altruizam", ističe Karamarko.

Smatra i da je sud oslobađajućom prvostupanjskom presudom Manoliću poslao poruku: "Ako vas netko nazove udbašem, to u Hrvatskoj nije kleveta već to trebate sa zahvalnošću primiti kao kompliment".

"Samo političko-politikantske namjere"

Drži i da svjedoci Manolićeve obrane - bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, bivši ravnatelj UNS-a i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić te šef Udbe zadužen za kler i profesor na Fakultetu političkih znanosti Ante Barišić, nisu na sud donijeli niti jedan materijalni dokaz kojim bi potvrdili Manolićevu klevetničku optužbu.

>>>Visoki sud potvrdio sukob interesa; Karamarko indigniran: U čemu je uopće logika mog ‘krimena’?

"Kako i bi kad je ta skupina imala samo političko-politikantske namjere. Za razliku od njih, moji svjedoci su bili autentični i argumentirani, jer su po prirodi svog posla i struke jednostavno znali istinu. Za tu istinu su svjedočili na sudu i na tome sam im zahvalan", navodi Karamarko.

Dodaje i da su ga "ovi prvi i društvo kojem pripadaju" pokušali uvući u svoju jazbinu kojoj nikada nije svjetonazorski pripadao, a s obzirom na to da nisu uspjeli, zapravo su mu bili najbolji odvjetnici. "U ovom sudskom postupku, kao i u brutalnim difamacijama protiv mene za vrijeme predizbornih kampanja kada je Domoljubna koalicija nezaustavljivo pobjeđivala, pokazali su pred licem cijele hrvatske javnosti tko su oni, a tko sam ja", ističe Karamarko.

>>>VIDEO: Manolić prozvao Valentića i Gregurića zbog ‘kriminalne privatizacije, kreditiranja Agrokora’

Josip Manolić je 2015. u razgovoru za tjednik "Nacional" optužio tadašnjega predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je krajem osamdesetih godina radio za Udbu, a u petak, 2. ožujka, Općinski kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno je oslobodio Josipa Manolića optužbe za klevetu koju je Tomislav Karamarko podnio zbog Manolićeve tvrdnje da je bio suradnik Udbe objavljene u tjedniku Nacional u lipnju 2015. Manolić je oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda Tomislava Karamarka iznošenjem "neistinitih činjeničnih tvrdnji" jer nije bila dokazana namjera klevete.