16. srpanj 2019.

Karlovac, OiV i Končar Grupa kreću u pola milijuna kuna vrijedan projekt SenzoriKA

Na temelju donesene strategije o razvoju Karlovca u „pametan grad“, u utorak su gradonačelnik Karlovca Damir Mandić, član Uprave Končar-elektronike-informatike (Končar-INEM) Zvonimir Jurin i direktor tvrtke OIV (Odašiljači i veze) Mate Botica potpisali sporazum o provedbi pilot-projekta „Udaljeno očitavanje brojila i senzora- SenzoriKA“. Vrijednost tog jednogodišnjeg projekta je, kazao je gradonačelnik Mandić, 526 tisuća kuna i on bi trebao započeti u rujnu 2019. godine.

[caption id="attachment_391049" align="aligncenter" width="750"] Mate Botica, direktor Odašiljača i veza; Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca; Zvonimr Jurin, član Uprave Končar-INEM-a, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Grad Karlovac već je započeo, kazao je Mandić, digitalizaciju i umrežavanje poduzeća u vlasništvu Grada, a to su „Mladost“, Vodovod i kanalizacija, Čistoća i Gradska toplana, a putem pilot projekta „SenzoriKA“ očekuje se ostvarenje nove razine umrežavanja sustava radi efikasnije obrade svih prikupljenih podataka u svrhu efikasnijeg, racionalnijeg i transparentnijeg poslovanja svih umreženih poduzeća, a što bi trebalo rezultirati i kvalitetnijim životom krajnjih korisnika usluga gradskih poduzeća.

Konkretno, kazao je Mandić, već je i prije početka implementacije projekta „SenzoriKA“ djelomično umreženo daljinsko očitanje raznorodnih podataka iz komunalnih tvrtki u vlasništvu grada. Sve bi to provedbom „SenzoriKA-e“, smatra Mandić, trebalo omogućiti spremnost za izradu novih projekata na razini razvojnog programa SmartCity, i njihovog pravovremenog apliciranja za EU-izvore financiranja u financijskoj perspektivi „2021-2027“, gdje su predviđena ozbiljna sredstva za jedinice lokalne samouprave da njima postave nove standarde svog poslovanja.

[caption id="attachment_391047" align="aligncenter" width="750"] Mate Botica, Damir Mandić i Zvonimir Jurin, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Zvonimir Jurin iz Končar-INEM-a najavio je primjenu njihovog inovativnog softverskog paketa MARS, specijalno razvijenog za obradu i vizualizaciju podataka prikupljenih iz širokog spektra senzora i mjerača za očitanja vodomjera, plinomjera, brojila potrošnje električne energije, upravljanja i nadzora javne rasvjete, mjerenja kvalitete zraka i buke, što posebno vrijedi za autocestu, senzora za mjerenje temperature, relativne vlage zraka i mogućnost prikupljanja mnogih drugih podataka u sprezi s tehnologijom za prijenos podataka koji omogućava OiV svojom tehnologijom OiV Smartino lOT (LoRaWAN).

- Čitajući o povijesti Karlovca, koji je sad proslavio 440. godina od početka svoje gradnje kad je bio projektiran u to doba da bude idealan renesansni grad, oslanjajući se na tadašnja urbanistička rješenja. Mislim da je uvođenje i razvoj na bazi strategije SmartCity tehnologija upravo pandan onom renesansnom idealu grada, ali u današnje vrijeme, kazao je Zvonimir Jurin.

Mate Botica iz Odašiljača i veza istaknuo je tehnološku komplementarnost i kompetentnost OiV-a i Končar-INEM-a u realizaciji ovakvih projekata.

[caption id="attachment_391046" align="aligncenter" width="750"] U Karlovcu se već ugrađuju vodomjeri s daljinskim očitanjem, ali rezultati očitanja su vrlo upitni, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Karlovac već ima u nekim višestambenim zgradama uvedeno daljinsko očitanje vodomjera, a na pitanje vjerodostojnosti očitanih podataka i na bazi njih ispostavljenih računa, o čemu osobno svjedoči i autor članka, nismo u neformalnom razgovoru dobili odgovor kome bi se u ovoj fazi mogli žaliti na čudno očitanje potrošnje vode.