Aktualno
StoryEditor

Karlovačka županija subvencionira kamatu na bankovne kredite poljoprivrednicima

13. Rujan 2018.

Župan Karlovačke županije Damir Jelić, predstavnik Erste &Steiermärkische banke Hrvoje Pavičić, Marino Rade u ime Karlovačke banke, Željko Martišković u ime Privredne banke Zagreb, te Suzana Laušin Katanec u ime Raiffeisen Bank Austria potpisali su danas ugovore o provedbi Programa kreditiranja poljoprivrede, ribarstva i akvakulture sa subvencioniranom kamatom na području Karolovačke županije.

>>>Ozalj: Milijun kuna iz europskog socijalnog fonda za zapošljavanje teškozapošljivih u poljoprivredi

Županijski pročelnik za gospodarstvo Željko Fanjak kazao je da su ovom novoj kreditnom linijom uvedena poboljšanja u uvjetima u udnosu na kreditnu liniju koja je trajala tijekom 2016. i 2017. godine, a to objašnjava ugovaranjem boljih uvjeta kreditiranja s četirima danas prisutnim bankama na potpisivanju ugovora o kreditiranju poljoprivrednika. To znači, kazao je Fanjak, da ćemo uz isti iznos, ovaj puta nešto više od pola milijuna kuna osiguranih iz županijskog proračuna, moći subvencionirati veći broj i nominalno veći ukupni iznos kredita odobrenih od strane banaka.

- S tih pola milijuna kuna Karlovačka županija subvencionirat će dvije trećine bankovne kamate prema poljoprivrednicima, tako da će za korisnike, bez obzira na odabir banke, a njihove se kamatne stope kreću od 4,5 do 5,5 posto, efektivna kamatna stopa u svakom slučaju biti ispod dva posto godišnje. Prošle godine realizirana su četiri kredita, ali već sad postoji znatan interes poljoprivrednika, pogotovu i OPG-ova za prijavu za ovu kreditnu liniju, kazao je pročelnik Fanjak.

Župan Jelić kazao je kako je ovaj novi projekt financijske potpore razvoju poljoprivrede dio strateškog plana demografske obnove time što se smanjenjem kamate za kranjeg korisnika na efektivnu stopu ispod dva posto godišnje značajno doprinosi otvaranju novih ili barem očuvanju postojećih radnih mjesta. Najranjivija područja u tom smislu su, dodao je župan, upravo ruralna područja Karlovačke županije.

>>>Sjajan primjer: Karlovačka županija darovala vrijedne objekte Trgovačko-ugostiteljskoj školi

Iznos pojedininačnih kredita, kreće se od 40 tisuća do 1,5 milijuna kuna, a kad se „ispuca“ županijski subvencijski iznos, Županija je spremna odmah svojim novim rebalansom, dodao je pročelnik Fanjak, osigurati novi iznos bude li daljnjih kreditnih zahtjeva od strane poljoprivrednika, te pokaže li se i da su do sad odobrena sredstava bila i zaista namjenski utrošena.

 


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

20. travanj 2024 18:18