Aktualno
StoryEditor

Karlovačka županija ustupila pravnike Hrvatskim vodama radi otkupa čestica i povlačenja EU novca

15. Studeni 2017.

Sporazumom što je u srijedu potpisan u Ogulinu deset pravnika iz Županijske uprave za ceste, Razvojne agencije „Karla“, KODOS-a, Općih bolnica Karlovac i Ogulin, Grada Ogulina i Karlovačke županije stavlja se na raspolaganje za sređivanje imovinsko-pravnih odnosa na početku realizacije projekta retencije rijeke Dobre kao rješenja obrane od poplava Ogulina i njegovih prigradskih naselja.

Spomenuti projekt podrazumijeva stvaranje retencije na području koja bi trebala primiti vode Gornje Dobre i Vitunjčice uzvodno od Ogulina kod Hreljina Oguliskog, vrijedan je oko 15 milijuna eura, i po riječima glavnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, 85 posto te investicije planira se pokriti novcem iz EU fondova.

>>> Realizacija 15 milijuna eura vrijedne retencije kod Hreljina očekuje se za dvije do tri godine

U tri godine, koliko se predviđa za završetak ogulinskog protupoplavnog projekta, u sklopu retencije izgradit će se brana, preljevni objekt i dva zaštitna zida za željezničku prugu i ribogojilište, a u sklopu investicije je i izmještanje 11 kuća, dijela dalekovoda i niskonaponske mreže između naselja Turkovića, Brestovca i Hreljina Ogulinskog.

Ustupljeni pravnički tim, za koji je Đuroković kazao da je jedinstven model pomoći Hrvatskim vodama, hvatat će se u koštac s imovinsko-pravnim pitanjima vezanima za otkup 270 od ukupno 300 preostalih katastarskih čestica. Za rješenje imovinsko-pravnih odnosa planira se utrošiti 20 milijuna kuna, a početak izgradnje objekata retencije u Hreljinu Ogulinskom Đuroković je najavio za 2018. godinu. Do početka izgradnje retencije najavljeno je i učinkovito čišćenje Đulina ponora od nanosa, a to će biti obavljeno uz konzultacije sa speleolozima i Hrvatskog gorskom službom spašavanja.

>>> Dobrović: Zar su Hrvatske vode nebitne za hrvatsku Vladu? Podnosim ostavku!

Model privremene pravničke pomoći Ogulin, najavio je župan Damir Jelić, nakon obavljenog posla u Ogulinu preselit će se u Karlovac gdje će se uključiti u sređivanje imovinsko-pravne problematike za više od 11 tisuća katastarskih jedinica u sklopu opsežnog projekta Hrvatskih voda za obranu Karlovca od poplava. Taj projekt procijenjen je na 670 milijuna kuna, a riješeno imovinsko-pravno pitanje preduvjet je za apliciranje projekta za sufinanciranje novcem iz EU fondova.

18. travanj 2024 06:48