Aktualno
StoryEditor

Karnit Flug: Fintech tvrtke mogu pomoći bankama da postanu učinkovitije i konkurentnije

04. Ožujak 2019.

Karnit Flug bila je prva žena na čelu izraelske središnje banke i na tom je mjestu ostala pet godina, do studenoga prošle godine. Prije toga bila je zamjenica guvernera te vršiteljica dužnosti guvernera. Na Liderovom sedmom Susretu guvernera regije, za dva tjedna u Savudriji, jedna je od glavnih govornika i održat će predavanje o potencijalima, transformaciji i regulaciji disruptora bankarskog sustava – fintech tvrtkama. – Banke će se morati suočiti sa svojim naslijeđenim načinima poslovanja i prilagoditi se konkurentnijem okružju. Morat će promijeniti poslovni model kako bi ostale konkurentne – ističe bivša izraelska guvernerka.

Koji su ključni fintech izazovi s kojima se suočavaju regulatori?

– Najveći je izazov prihvatiti inovacije, a da se istodobno identificiraju i prate svi rizici povezani s usvajanjem novih tehnologija i pružanjem usluga.

Kako središnja banka može pratiti razvoj i trendove u financijskoj tehnologiji?

– Izraelska središnja banka uspostavila je Jedinicu za inovacije i tehnologiju, koja ima stručnjake za tehnologiju i financijski sustav i koja je zadužena za praćenje, procjenu i izdavanje propisa kako bi se uvjerila da se rizici povezani s usvajanjem novih tehnologija ispravno rješavaju. Ideja je da se može brzo odgovoriti na zahtjeve industrije. Važno je prepoznati da fintech rješenja imaju mnogo potencijala za poboljšanje učinkovitosti banaka, usklađenosti, u otkrivanju prijevara i tako dalje. Tako da središnju banku vidim kao regulatora koji omogućuje uvođenje inovacija zajedno s procjenom i ispravnim rješavanjem rizika.

Ne propustite priliku za druženje s najistaknutijim stručnjacima iz bankarskog i financijskog sektora i, ako još niste, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 7. Susretu guvernera i bankara regije koji se održava 14. i 15. ožujka u Savudriji.

Hoće li fintech dugoročno potpuno promijeniti bankarstvo kakvo poznajemo?

– Već postoji mnogo načina na koje fintech tvrtke pomažu bankama da pruže bolje, brže i jeftinije usluge (npr. putem digitalnih usluga), poboljšaju učinkovitost internih procesa, pomognu u pružanju jeftinijih usluga upravljanja imovinom, pomognu pri otkrivanju prijevara i poboljšaju mehanizme usklađenosti. U budućnosti banke bi mogle postati platforma fintech tvrtkama za pružanje različitih financijskih usluga. U nekim zemljama, osobito u Kini, to se već događa.

Mogu li banke u budućnosti zadržati svoju ulogu u financijskom sustavu?

– Postoji mnogo načina na koje se općenito govoreći financijski sustav, a posebno bankarstvo, može promijeniti. U Kini, primjerice, vidimo velike tehnološke tvrtke koje postaju dominantni pružatelji financijskih usluga. Na primjer, Ant Financial, podružnica Alibabe, pruža cjelokupnu paletu financijskih usluga. S druge strane, u zemljama u kojima postoje dobro utemeljene financijske institucije, vidimo da je većina fintech tvrtki orijentirana B2B, odnosno pružaju usluge poslovnim subjektima, a ne izravno potrošačima.

Bi li središnje banke u nekom trenutku trebale snažnije promatrati fintech tvrtke?

– Mislim da postoji veliki potencijal za nove tehnologije koje bi središnjim bankama pomogle u njihovom poslovanju, a kao što sam već rekla, kao regulatori trebali bismo omogućiti financijskoj industriji da u svoje usluge i unutarnje poslovanje uvede inovativne tehnologije.

Vidite li rizike za financijsku stabilnost od porasta fintech tvrtki?

–​ Fintech tvrtke mogu pomoći bankama da postanu učinkovitije i pružaju bolje usluge, ali također mogu ponuditi nove usluge i podići konkurentnost. Banke će se morati suočiti sa svojim naslijeđenim načinima poslovanja i prilagoditi se konkurentnijem okružju. Morat će promijeniti poslovni model kako bi ostale konkurentne, a to znači upotrebljavati nova i inovativna rješenja koja nude fintech tvrtke. Fintech tvrtki koje pružaju usluge kreditiranja, kao što su ‘peer to peer‘ modeli, još uvijek je relativno malo u većini dijelova svijeta i u ovoj fazi ne predstavljaju prijetnju financijskoj stabilnosti. No moramo biti sigurni da novi igrači podliježu sličnim propisima i kao i komercijalne banke, kao što je primjerice zaštita potrošača prilikom plasiranja kredita. U suprotnome pritisak konkurencije može uzrokovati smanjenje standarda i povećanu sklonost preuzimanju rizika kod banaka, što pak može zaprijetiti financijskoj stabilnosti.

Koja su najbolja fintech bankarska rješenja koja ste dosad vidjeli?

– Samo u Izraelu imamo više od 400 fintech tvrtki koje posluju u raznim tržišnim nišama koristeći se najmodernijim tehnologijama, od kognitivne analize podataka do umjetne inteligencije koja upotrebljava biometriju, blockchain i kvantno računalstvo. One pružaju rješenja u područjima kao što su upravljanje imovinom, plaćanje, poslovna rješenja za ‘back i front office‘, osiguranje, umanjenje rizika od prijevare, usklađenost s regulatorima te kreditiranje i financiranje. 

18. travanj 2024 13:06